U trendu

Kako se Gruzija bori sa korupcijom?

Nekorumpirano “čisto” rukovodstvo, čvrsta politička volja, pristojne plate u javnom sektoru i bonusi za dobro obavljen zadatak, ali i jasan i strog sistem sankcija ključni su za borbu protiv korupcije, kaže bivši premijer Gruzije Nika Gulairi.

Gruzija je krajem devedesetih i početkom 2000. godine bila među pet nakorumpiranijih zemalja na svetu prema listi percepcije korupcije organizacije Transparentnost na kojoj je više od 130 zemalja, ali je već 2010. godine, nakon reformi, došla među 50 najmanje korumpiranih.

Prenoseći iskustva svoje zemlje, Gulairi kaže da borba protiv korupcije ima veoma specfičnu i tešku formulu, za koju je, za početak, potrebno “stoprocentno čisto” rukovodstvo koje veruje da napredak nije moguć uz korupciju, te jasna i čvrsta politička volja da se bori.

“Politička volja znači da niko nije zaštićen i van pravila igre”, ističe Gilauri, koji je bio premijer Gruzije od 2009. do 2012.

Dalje, potreban je tim koji će biti sposoban da se suprotstavi korupciji, a za zaposlene u javnom sektoru pristup “štap i šargarepa”, odnosno pristojne plate i bonusi ukoliko dobro obave posao.

“S druge strane, ako postoji slučcaj korupcije, svi moraju da budu kažnjeni, bez obzira na kojoj je poziciji čovek koji je to uradio”, kaže Gilauri i ističe da je to foruma koja je Gruziju dovela među 50 najmanje korumpiranih zemalja na svetu.

On ističe da je upravo broba protiv korupcije jedan od najvećih dostignuća Gruzije u poslednjoj deceniji i ističe da je ta zemlja pokazala da taj posao može da se obavi i za kratko vreme.

“Za šest godina smo se transformisali, a prave uspehe smo postigli za samo dve godine, tako da je moguće obračunati se sa korupcijom i za tako kratko vreme”, kaže Gilauri.

Govoreći o regionu, Gilauri kaže da se svet i Evropa suočavaju sa ekonomskim i političkim izazovima, da očekuje sve sporiji privredni rast i veće probleme, budući da, osim toga što se svetska ekonomija sporije razvija, postoji dosta geopolitičkih problema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar