U trendu

Kameron: Nikada ne smemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas na komemoraciji žrtavama masakra u Srebrenici u Vestminsterskoj opatiji da se nikada ne sme zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici pre 20 godina.

Komemoraciji u Vestminsterskoj opatiji, jednoj od najvažnijih britanskih crkava, prisustvovalo je više stotina Bošnjaka i Britanaca.

„Nikada ne smemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici“, rekao je Kameron.

Britanski premijer je rekao da je 20. godišnjica genocida u Srebrenici trenutak da se podseti na stradanje hiljade ljudi, kao i njihovih porodica, preneo je BBC.

„Dvadeseta godišnjica je trenutak da se setimo mnogih hiljada koji su izgubili živote, da se setimo njihovih porodica i nestalih, kao i činjenice da se za mnoge – uključujući Majke Srebrenice – agonija nastavlja svakog dana, nepomućena prolaskom vremena“, rekao je Kameron.

„Moramo potvrditi našu odlučnost da sprečimo genocide u budućnosti“, rekao je britanski premijer.

Na ceremoniji je govorila i Munira Subašić, predsednica udruženja Majke Srebrenice.

Na komemoraciji je govorio i lord Pedi Ešdaun koji je bio visoki predstavnik za BiH 2002.

„Da li greškom, lošom procenom, nemogućnošću da pojmimo ili prosto nepažnjom, stajali smo po strani kada nije trebalo. Zato treba da se setimo Srebrenice, ne samo da skrenemo pažnju na one koji su patili, već kao i upozorenje svima nama šta se desi kao okrenemo leđa“, rekao je Ešdaun.

Širom Velike Britanije je organizovano oko 100 događaja povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.