U trendu

Kameron šokiran nelegalnim jevrejskim naseljima

Britanski premijer Dejvid Kameron oštro je kritikovao politiku vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, označivši nelegalna jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji „zaista šokantnim“, prenose danas izraelski mediji.

Izraelski mediji javljaju da je Kameronova izjava izazvala iznenađenje u Jerusalimu i da je možda imala za cilj da izbalansira nedavnu odluku britanske vlade protiv bojkota Izraela.

Kameron je sinoć rekao da zdušno podržava Izrael, ali da je bio zatečen onim što je video kada je posetio okupirane teritorije.

„Dobro sam poznat kao jak prijatelj Izraela, ali moram da kažem, prvi put kada sam posetio Jerusalim i obišao ga pomno i video šta se dešava efektivnom blokadom istočnog Jerusalima – okupiranog istočnog Jerusalima – to je zaista šokantno“, rekao je Kameron britanskim poslanicima.

Odgovarajući na pitanje laburiste Imrama Husaina, Kameron je rekao da britanska vlada dosledno nastavlja da bude pristalica Izraela, ali da ne podržava nelegalna naselja.

„Ne podržavamo šta se dešava u istočnom Jerusalimu i vrlo je važno da taj glavni grad zadrži ono što je bio ranije,“ istakao je Kameron, odgovarajući na pitanje Husaina šta britanska vlada radi da spreči „ugrožavanje palestinskih života i zemlje“.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim zauvek ostati glavni grad Izraela, a Palestinci nameravaju da ga proglase prestonicom svoje buduće države.

Izraelske bezbednosne snage postavile su barijere oko arapskih kvartova u istočnom Jerusalimu krajem prošle godine zbog čitave serije napada Palestinaca na Izraelce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar