U trendu

Kameron: Ubistvo Litvinjenka naredila jedna država

Ubistvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka „naredila je jedna država“ rekao je danas britanski premijer Dejvid Kameron u Davosu, posle objave izveštaja britanskog sudije u kome se navodi da su u ubistvo umešani Rusija i njen predsednik Vladimir Putin.

„Taj izveštaj potvrdjuje ono što smo uvek verovali i to što je prethodna laburistička vlada verovala u vreme tog strašnog ubistva, a to je da ga je naredila jedna država“, rekao je Kameron za britanske televizije.

On je dodao da je zato prethodna vlada odlučila da protera ruske diplomate, izda naloge za hapšenje i odbila da saradjuje s ruskim obaveštajnim agencijama, što su mere koje i dalje traju.

„Danas smo dodali (tim merama) zamrzavanje imovine i tražićemo ponovo od sudskih vlasti da vide šta može da se uradi“, rekao je Kameron. 

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej ranije je objavila da se zamrzava imovina dvojice osumnjičenih počinioca ubistva Anderja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna. Britanska vlada odlučila je danas da pozove na konsultacije ruskog ambasadora u Londonu posle objavljivanja izveštaja.

„Reagovali smo na taj šokantni dogadjaj pre više godina i dnas pojačavamo naše delovanje“, rekao je britanski premijer. 

Britanski sudija Robert Oven danas je objavio izveštaj u kojem su sumirani rezultati višegodišnje istrage, a u kojem je naveo da postoji „velika verovatnoća“ da je ruska Federalna služba bezbednosti naredila ubistvo Litvinjenka i da je operaciju „verovatno odobrio“ ruski predsednik Vladimir Putin.

„Uzimajući u obzir sve dokaze i analize koje su mi dostupne, nalazim da je operaciju FSB-a da se ubije Litvinjenko verovatno odobrio (tadašnji šef FSB-a Nikolaj) Patrušev i takodje predsednik Putin“, napisao je sudija u izveštaju na više od 300 stranica.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je izveštaj Velike Britanije o ubistvu Litvinjenka „očekivan“ i da mu je cilj da se ocrni Rusija i rusko rukovodstvo.

Litvinjenko, bivši agent Federalne službe bezbednosti, napustio je Rusiju 2000. godine i u Velikoj Britaniji postao glasni kritičar Putina. Umro je pošto je popio čaj s radioaktivnom supstancom polonijum-210 u hotelu u Londonu. Slučaj njegovog ubistva izazvao je tenzije u britansko-ruskim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)