U trendu

Karadžić uložio žalbu na presudu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zvanično je danas uložio žalbu na presudu Haškog tribunala koji ga je nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH).

U dokumentu u koji je imala uvid agencija Frans pres, Karadžić je naveo 50 osnova za žalbu. On tvrdi da je bio podvrgnut „političkom procesu čiji je cilj bio da potvrdi demonizaciju srpskog naroda u Bosni i njega lično“, naveo je njegov advokat Piter Robinson u saopštenju.

Tribunal je Karadžića (70) 24. marta osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. Karadžić je presudom oslobodjen krivice po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam bosanskih opština.

Karadžić je odmah po iziricanju presude najavio da će uložiti žalbu, a potom dva puta tražio produžetak roka zbog obimnosti i složenosti presude koja ima 2.605 stranica. Prema rečima njegovog branioca Robinsona, „sudjenje nije bilo pošteno jer su ga vodile sudije koje ne znaju ništa o regionu, njegovoj kulturi, jezicima, istoriji“.

Karadžić, koji je dugo bio jedan od najtraženijih haških begunaca, uhapšen je 2008, sudjenje mu je počelo 2009. a završeno je 2014. posle 497 dana saslušanja i 586 svedoka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.