U trendu

Karikatura Putina i RT u britanskom nedeljniku (foto)

Britanski nedeljnik „Spektator“ stavio je na naslovnu stranu svog novog broja karikaturu koja se odnosi na čuveni poster „Majka otadžbina zove“, a kao Otadžbina je prikazan Vladimir Putin koji drži tablet sa logom RT.

This week's cover: Putin vs the world, by Paul Wood and Rod Liddle.

Gepostet von The Spectator am Mittwoch, 19. Oktober 2016

Ispod karikature na naslovnici piše: „Putin protiv sveta. On pobeđuje i u propagandi i u praksi“.

U broju su objavljena dva članka posvećena Rusiji, Pola Vuda i Roda Lidla, prenosi Sputnjik.

Dok Vud govori o verovatnoći „ruske invazije“ na baltičke zemlje i ne dolazi do definitivnog zaključka, Lidl poziva na zaustavljanje „glupog zveckanja oružjem u Rusiji“.

Lidl smatra da je trenutno suprotstavljanje Moskve i Zapada prevazišlo obim Hladnog rata.

Antiruska retorika u zapadnim medijima svaki dan se intenzivira, piše Lidl. Autor ukazuje na dvostruke standarde u medijskom izveštavanju o doping-skandalu, hakerskim napadima i ratu u Siriji, prenosi Sputnjik.

Novinar smatra da Moskva i dalje dobija „propagandni rat“ i to izaziva „apoplektičan bes“ u Londonu i Vašingtonu. Na liniji sukoba našla se ruska televizija čiji su računi blokirani u Velikoj Britaniji. Tako Zapad nije radio ni za vreme Hladnog rata, ističe Lidl.

„Evo šta mene brine: mi provociramo i provociramo, iskrivljujemo činjenice tako da se uklapaju u naš kurs. Omalovažavamo Putina i njegovu zemlju na agresivan i nepošten način, ignorišući sopstvene greške u Ukrajini, Siriji, Iraku, ljudskim pravima i slobodi govora“, naglašava Lidl, prenosi Sputnjik.

„Majka otadžbina zove!“ je čuveni plakat iz vremena Drugog svetskog rata, koji je nacrtao umetnik Iraklij Toidze krajem juna 1941. Lik Majke otadžbine izrađen je po liku Majke Rusije, koji je široko upotrebljavan tokom Prvog svetskog i građanskog rata u svrhu propagande.

Slika „Majke otadžbine“ kasnije je postala jedan od najrasprostranjenijih simbola sovjetske propagande.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar