U trendu

Karter: Rusija podriva medjunarodni poredak

Američki ministar odbrane Eš Karter optužio je danas Rusiju da želi da naruši globalnu stabilnost i upitao je da li Moskva zaista želi održivo primirje u Siriji.

Karter je na predavanju studentima na britanskom Univerzitetu Oksford rekao da je skeptičan kada su ruske namere u Siriji u pitanju.

„Nažalost, Rusija je svojom podrškom sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu učinila situaciju u Siriji opasnijom, dugotrajnijom i agresivnijom“, rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, tome idu u prilog i izjave američkog predsednika Baraka Obame o „nedostatku poverenja“ izmedju Rusije i SAD. Obama je govorio o nedovoljnom poverenju izmedju dve zemlje po završetku samita Grupe 20 (G20) u Kini.

Karter je takodje pozvao Rusiju da saradjuje sa SAD u pronalaženju rešenja za političku tranziciju u Siriji.

„Današnje vesti iz Sirije ne obećavaju. Izbor je na Rusiji, ali će i posledice biti njihova odgovornost“, naveo je on.

Američki ministar odbrane je ocenio da, uprkos napretku posle Hladnog rata, nedavne ruske akcije jasno pokazuju da Moskva želi da naruši medjunarodni poredak.

On je optužio vlasti u Moskvi da se vode „pogrešnim ambicijama i prikrivenm strahom“, dodajući da razume želju Rusije da se pokaže kao svetska sila, ali da ne može da podriva rad drugih.

Karter je aludirao na rusku umešanost u hakerske napade na Demokratsku stranku i kritikovao mešanje u američku predsedničku kampanju.

„SAD ne traže neprijatelja u Rusiji, ali budite sigurni da ćemo braniti naše saveznike, medjunarodni poredak i svetlu budućnost za sve nas“, kazao je zvaničnik SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.