U trendu

Kastro je uspeo da ne bude ubijen – i to 600 puta

Preminuli kubanski lider Fidel Kastro preživeo je više od 600 pokušaja atentata, kako tvrde kubanske vlasti.

Revolucionarni vođa veći deo svog života proveo pod konstantnom pažnjom javnosti, a više od pola veka je izbegavao da bude ubijen, navodi CNN, a prenosi B92.

Navodi se da je u kolumni “Rođendan“ koja je objavljena u kubanskim medijima na Fidelov 90. rođendan, on napisao da bi ga mlađi brat Raul sigurno zamenio da su planovi za njegovu eliminaciju bili uspešni.

“Skoro pa da sam se smejao na makijavelističke planove američkih predsednika“, napisao je Fidel.

CNN piše da su atentatori u pokušaju nameravali da smaknu Fidela na različite načine, uključući i trovanje hranom.

“Više ljudi je pokušalo da ubije najpoznatijeg svetskog socijalistu nego bilo kog drugog živog čoveka“, navedeno je u britanskom dokumentarcu iz 2006. godine pod nazivom “638 načina da ubijete Kastra“.

Kubanski zvaničnici tvrde da je Fidel preživeo više od 600 pokušaja atentata, ali CNN navodi da je taj broj nemoguće utvrditi.

“Da je izbegavanje smrti olimpijska disciplina, ja bih dobio zlatnu medalju“, rekao je Kastro jednom prilikom.

Njegova reputacija kao čoveka koji uspešno izbegava smrt je ustanovljena još u njegovim ranim revolucionarnim danima, kada su ga kubanski mediji dva puta proglašavali mrtvim.

“Niko nije više želeo smrt Kastra od američke mafije. Pre revolucije američki kriminalci su platili kubanskim vlastima da im dozvole da vode hotele, kazina i bordele na ostrvu. Kastro je sve to nacionalizovao i vratio ih u SAD. To je vodilo partnerstvu koje nije uobičajeno. Agenti CIA su se sastajali sa kriminalcem Semom Đankanom u Majamiju 1960. godine s namerom da naprave plan za ubistvo Kastra – pilulama sa cijanidom“, piše CNN.

Dodaje se da je akcija protekla neuspešno, pošto je agent CIA polomio kapsulu pre nego što ju je ubacio u milkšejk koji je trebalo da bude poslužen Kastru.

Fidel je imao i buran ljubavni život, skriven od javnosti, ali ne i od CIA. Agenti su regrutovali Maritu Lorenc, prilikom njene posete SAD i dali joj pilule sa cijanidom da ponese nazad u Havanu.

I taj plan je propao. Fidel je Maritu pitao da li je tu da ga ubije, a umesto smrti kubanski lider je doživeo još jednu emotivnu romansu.

Poslednjih meseci života, iako u teškom stanju i van političkog života, Fidel je putovao sa žestokim obezbeđenjem, navodi CNN, a prenosi B92.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.