U trendu

Keri i Mogerini pozvali Rusiju da saradjuje po pitanju Ukrajine

Šefovi diplomatije SAD i EU, Džon Keri i Federika Mogerini, pozvali su danas Rusiju da saradjuje s Ukrajinom i obezbedi sprovodjenje sporazuma iz Minska.
U obraćanjima na Ministarskom savetu OEBS-a u Beogradu, Keri i Mogerini su ocenili da je potrebna zajednička borba protiv terorizma, ali da je za rešenje pretnje koju predstavlja Islamska država potrebna smena režima Bašara el Asada u Siriji.

Državni sekretar SAD je rekao da je potrebno da Rusija zajedno sa separtistima (u Ukrajini) koje podržava saradjuje u sprovodjenju sporazuma iz Minska i obezbedi pristup posmatračima OEBS-a.

Keri je, kao i Mogerini pre njega, rekao da je potrebno da se na istoku Ukrajine sprovedu izbori po ukrajinskom zakonu i s posmatračima OEBS-a.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogeriji rekla je da su „nelegalna aneksija“ Krima i situacija na istoku Ukrajine doveli u pitanje osnovna načela OEBS-a.

Mogerini je rekla da se na Krimu krše ljudska prava, navodeći da je to zabeležil Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR).

Keri i Mogerini su takođe pozvali na zajedničku borbu protiv trerorizma i za nalaženje rešenja sukoba u Siriji.

Mogerini je rekla da je za terorizam moguće samo medjunarodno rešenje, dodajući da se pretnja od Islamske države može otklonitii samo uspostavljanjem mira u Siriji, za šta je dijalog u Beču ključan.

Keri je rekao da je deo strategije u Beču da se obezbedi politička tranzicija u Siriji što će omogućiti da se svi ujedine u borbi protiv Islamske države – i sirijske snage i opozicione snage.

Keri je rekao da se Islamska država mora poraziti i da o tome nema pregovora.

„Nema pregovora o onima koji odobravaju silovanje žena, koji kažu da je silovanje nemuslimanki neka vrsta molitve“, rekao je Keri i pozdravio uključenje Velike Britanije u borbu protiv Islamske države u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.