U trendu

Keri i Lavrov razgovarali o Siriji više od 12 sati

Šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri, razgovarali su danas u Ženevi o saradnji na vojnom i humanitarnom planu u Siriji, a razgovori su trajali više od 12 sati.

Američki državni sekretar Keri rekao je nakon maratonskih razgovora da su Vašington i Moskva „postigli jasnoću“ u vezi sa načinom postizanja primirja u Siriji, ali tehnički detalji tek treba da budu rešeni, prenosi AFP.

Keri je dodao da će američki i ruski tehnički eksperti nastaviti narednih dana razgovore u Ženevi kako bi rešili niz pitanja, dok je Lavrov kazao da „neke stvari još treba finalizovati“.

Razgovorima se pridružio i izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, prenosi AP.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova izjavila je ranije novinarima da će delegacija, predvođena Lavrovom, sa Kerijem razgovarati o rešavanju sirijske krize, kao i mogućnostima bliske saradnje u borbi protiv terorističkih grupa koje su sada aktivne u Siriji.

Zaharova je dodala da će biti govora i od drugim međunarodnim pitanjima, među kojima je i ukrajinska kriza, preneo je Tas s.

Vašington i Moskva su već nedeljama u kontaktu povodom uspostavljanja vojne saradnje u borbi protiv džihadističke grupe Islamske države u Siriji.

Razgovori su održani u ženevskom hotelu „Predsednik Vilson“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar