U trendu

Keri oštro kritikovao Izrael zbog jevrejskih naselja

Državni sekretar SAD Džon Keri sinoć je oštro kritikovao Izrael, rekavši da mora da izabere izmedju širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapdnoj obali i rešenja decenijskog sukoba dva naroda o stvaranju nezavisne Palestine uz jevrejsku državu.

Obraćajući se Saban forumu u Vašingotnu on je izrazio zabrinutost za bezbednost Izraela, ali kada je reč o izraelsko-palestinskom sukobu ocenio je da se „stvari kreću u pogrešnom pravcu“.

Keri smatra da izraelska vlada ne favorizuje takvo rešenje i da „ignoriše sva upozorenja (SAD) u odnosu na naselja“, preneli su izraelski mediji.

„Nema statusa kvo, ovo je sve gore i gore“, rekao je Keri na godišnjem skupu eksperata za odnose SAD i Izraela, preneo je Frans pres.

Suprotno izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu Keri koji je bezuspešno posredovao mirovnim pregovorima od jula 2013. do aprila 2014. godine rekao je da je mir sa Palestincima preduslov za mir izmedju Izraela i arapskog sveta.

Netanjahu koji se nešto ranije obratio istom forumu putem video linka sugerisao je da samo sporazum Izraela i arapskog sveta može da dovede Palestince do pregovaračkog stola.

Keri čiji mandat ističe 20. januara, ocenio je da nastavak izgradnje naselja sužava izglede za mir, iako ne smatra da su naselja uzrok sukoba.

Netanjahu je prethodno rekao da njegova podrška rešenju o dve države ostaje ista nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, preneo je AP.

Izbor Trampa ohrabrio je izraelske čvrstorukaše da pozovu Netanjahua na ubrzanje izgradnje naselja, aneksiju dela okupirane Zapadne obale, pa čak i napuštanje ideje o palestinskoj nezavisnosti.

Medjutim, obraćajući se Saban Forumu u Institutu Brukings u Vašingtonu Netanjahu je rekao da se pozicija dve države za dva naroda nije izmenila, ali je dodao da Palestinci moraju da priznaju Izrael kao jevrejsku državu, što oni odbacuju.

Medjunarodna zajednica to rešenje uveliko podržava, a Tramp se još nije izjasnio o svojoj bliskoistočnoj politici.

Keri je upozorio da je „više od 50 ministara u aktuelnoj (izraelskoj) vladi javno izrazilo protivljenje palestinskoj državi i izjavilo da neće biti palestinske države“. To su, kako je ocenio, „duboko uznemirujuće izjave“.

Netanjahu je takodje rekao da Izrael i dalje posvećen sprečavanju Irana da razvije nuklearno oružje, ocenivši da je ta zemlja postala čak agresivnija nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma sa velikim silama.

On je dodao da namerava da diskutuje o iranskom pitanju kada Tramp preuzme dužnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.