U trendu

Keri pozvao na nastavak mirovnih pregovora u Ženevi

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas na nastavak mirovnih pregovora o Siriji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija koji su zakazani za ponedeljak u Ženevi.

„Radujemo se nastavku pregovora o prekidu vatre u Siriji koji će se održati u ponedeljak“, poručio je Keri novinarima u Parizu.

Državni sekretar SAD sastao se u francuskoj prestonici sa francuskim ministrom spoljnih poslova Žan Mark Eroom, njegovim kolegama iz Velike Britanije, Nemačke i Italije i drugim visokim evropskim zvaničnicima.

Predstavnici sirijske vlade učestvovaće u pregovorima pod okriljen Ujedinjenih nacija u Ženevi, ali su odbili predlog izaslanika UN da se predsednički izbori u Siriji raspišu u narednih 18 meseci.

Najava sirijske delegacije da neće ostati duže od 24 sata u Ženevi, ako se predstavnici opozicije ne pojave na razgovorima, predstavlja jasan pokušaj da se destabilizuju pregovori, izjavio je američki državni sekretar.  

On je insistirao da Rusija i Iran, zemlje koje podržavaju režim sirijskog predsednika Bašara el Asada, moraju insistirati na pristupu koji će obezbediti političku tranziciju u Siriji i održavanju predsedničkih izbora u doglednom trenutku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.