U trendu

Keri pozvao sirijsku opoziciju da se razoruža

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je sirijsku naoružanu opoziciju u Alepu da napravi prvi korak radi uspostavljanja mira.

Keri je na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka o Siriji u Parizu rekao da rešavanje krize u Alepu neće dovesti do prekida sukoba u Siriji. Prema njegovim rečima, sukob se ne može rešiti vojnim putem.

„Sirija i Rusija moraju da garantuju da nakon što pripadnici opozicije izađu iz Alepa, njihovi životi neće biti ugroženi“, rekao je američki državni sekretar. Na sastanku održanom u subotu u Ministarstvu inostranih poslova Francuske, pored šefa francuske diplomatije Žan-Marka Eroa, učestvovali su i ministri inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer, SAD — Džon Keri, Katara – Muhamed bin Abdel Rahman el Tani, Velike Britanije – Boris Džonson i Turske – Mevlut Čavušoglu, kao i predstavnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Italije i Jordana.

Sastanku je prisustvovala i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Saopšteno je da je na sastanku bio i šef Visokog pregovaračkog komiteta sirijske opozicije Rijad Hidžab i šef lokalnog saveta Alepa Brita Haga Hasan.

Sirijske vlasti više puta su pozivale pobunjenike koji su okupirali istočne delove Alepa da iskoriste predsednički ukaz o amnestiji, predaju oružje i vrate se normalnom životu. Amnestija je objavljena 28. jula i važi do 27. januara 2017.

Međunarodna koalicija je rešena da pobedi terorističku grupu DAEŠ, rekao je Keri na konferenciji za medije i dodao da je međunarodna koalicija „već mnogo toga ostvarila“ na putu do pobede.

Američki državni sekretar obećao je i da će svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu preneti rezultate ministarskih razgovora o Siriji koji su održani u Parizu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)