U trendu

Keri u Omanu razgovara o jemenskom sukobu

Državni sekretar SAD Džon Keri stigao je danas u Oman u nastojanju da obnovi napore za okončanje 19-omesečnog rata u Jemenu.

Prema zvaničnoj omanskoj agenciji Ona Keri će razgovarati sa omanskim ministrom spoljnih poslova Jusefom Ben Alauijem i primiće ga sultan Kabus.

Ovo je jedno od poslednjih Kerijevih putovanja u svojstvu šefa Stejt departmenta do kraja mandata administracije Baraka Obame 20. januara.

Keri je uložio velike napore u traganju za rešenjem jemenskog sukoba koji se intenzivirao kada se u martu 2015. uključila arapska koalicija pod vodjstvom Saudijske Arabije u borbi protiv proiranskih šiitskih pobunjenika Hutija.

Oman kao retka zemlja Persijskog zaliva koja ima dobre odnose s Iranom ponudio je svoje dobre usluge za obnavljanje pregovora o miru izmedju jemenskih pobunjenika i vlade predsednika Abd Rabo Mansur Hadija, koga podržava medjunarodna zajednica.

Oman je takodje jedina monarhija Persijskog zaliva koja ne čestvuje u arapskoj koaliciji protiv jemenskih pobunjenika a ima i dobre odnose s Saudijskom Abijom.

U jemenskom ratu je poginulo više od 7.000 ljudi od marta 2015. godine, a sukobi su izazvali tešku humanitarnu krizu u zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.