U trendu

Kina gomila vojsku i rakete na indijskoj granici?

Kineska vojska postavlja rakete i mlaznjake na granici s Indijom, tvrdi „Kanva ejžan difens“, portal specijalizovan za vojna pitanja Azije sa sedištem u Kanadi.

Tu vest je objavila agencija UPI, a preneo hrvatski „Večernji list“. Prema tvrdnji u izveštaju tog portala, oružja su postavljena u područjima Tibeta i zapadne regije Sinđijang uz sisteme kontrole i ranog upozoravanja.

„Kanva“ je citirao izvor iz Indijskog ratnog vazduhoplovstva koji je naveo da su kineske jedinice postavile borbene avione „Djijan-11“ i „Djijan-10“, kao i letelicu za rano upozoravanje „Kongđing-500“.

Navodi se da je prvi pomenuti borbeni avion poznat i kao „Ssenjang J-11“ i da se radi o mlaznjaku koji je Kina proizvela 1998, a izgrađen je kako bi se suprotstavio lovcima četvrte generacije kao što su „Mekdonel Daglas F-15 igl“ i „Jurofajter tajfun“.

U izveštaju stoji da je drugi borbeni avion, poznat i kao „Čengdu J-10“, laki lovac-mlažnjak dok KJ-500 može da bude opremljen sistemom ranog upozoravanja.

Tvrdi se da je u gradu Korli u Sinđijangu Kina navodno postavila jedinicu odgovornu za lansiranje balističkih raketa srednjeg dometa, a da je u gradu Hotanu na severozapadu Sinđijanga postavila J-10 i strateški bombarder H-6K.

U izveštaju je izneta tvrdnja neimenovanih izvora da je vojska podignuta s ciljem jačanja spremnosti u slučaju mogućeg sukoba s indijskom vojskom, izjavili su izvori.

Osnivač „Kanve“ Andrej Čang je izjavio da je vojno pojačanje postavljeno zbog mogućeg protivnapada, prenosi „Večernji“ vest koju je objavio UPI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar