U trendu

Kina: Milion zvaničnika kažnjeno zbog korupcije

Kina je kaznila više od milion zvaničnika zbog korupcije u poslednje tri godine, saopštila je danas kineska vlada.

Kako je preneo BBC, još 409 osoba za koje se navodi da su bili u bekstvu, uhapšeno je ove godine u inostranstvu.

Ovi podaci su objavljeni uoči početka Šestog plenuma Komunističke partije Kine koji bi, prema oceni AFP, mogoa da promeni tok kineske istorije i učvrstiti Sji Đinpinga na vlasti.

Na sastanku u ekskluzivnom hotelu Đingsji, daleko od očuju javnosti, okupiće se gotovo 400 najviših funkcionera partije koji će u naredna četiri dana razgovarati o promenama u načinu upravljanja partijom s akcentom na pitanju „partijske discipline,“ prenela je državna kineska novinska agencija Sinhua.

Šesti plenum se održava u trenutku kada se KP Kine, koja jima više od 88 miliona članova suočava sa periodom „tektonskih promena“.

Od dolaska na čelo partije 2012 godine, generalni sekretar Sji Đinping je pokušavao da nametne svoju volju i preuzme kontrolu nad više poluga vlasti nego što je imao ijedan lider od Mao Cedunga, navodi AFP.

Njegova kampanja protiv korupcije, srušila je organizacionu strukturu parije i naizgled neuništive bastione vlasti poput bivšeg šefa bezbednosti Džu Jongjanka zaplašivši niže rangirane birokarate.

Sji je opisao partiju kao „magično oružje“ koje se može upotrebiti za sprovođenje reformi neophodnih da se postigne cilje „velikog podmlađivanja“ kineske nacije koja se često opisuje kao „kineski san“.

Međutim pokušaji da se zauzdaju „sklerotična“ državna preduzeća koja kontrolišu strateške privredne sektore i predstavljaju uporišta moćnih političara, naišla su na otpor interesnih grupa.

Na Plenumu će se, kako se očekuje, za pozicije boriti oni koji uživaju Sjievu podršku sa onima kojima smetaju kampanja protiv korupcije i eventulna buduća reforma ekonomskog sektora u državnom vlasništvu, dodaje ovaj ekspert.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar