U trendu

Kina se uključuje u borbu protiv Islamske države

Kina će pomoći sirijskoj vladi u borbi protiv Islamske države slanjem „vojnih savetnika“, izjavili su sirijski vojni zvaničnici.

Vest dolazi u trenutku pošto su se Rusija, Iran, Irak i Sirija dogovorili da uspostave zajednički informacioni centar u Bagdadu kako bi koordinisali svoje operacije protiv ekstremista ID, prema vojno-diplomatskim izvorima.

„Kinezi će stići u narednim sedmicama“, rekao je jedan sirijski vojni zvaničnik za veb sajt Al-Masdar Al-Arabi iz Libana, preneo je AP.

U izveštaju se navodi da je jedan kineski brod na putu ka Siriji sa desetinom „vojnih savetnika“, nakon čega Kina planira slanje vojnika.

Brod je prošao Suecki kanal u Egiptu i kreće se Sredozemnim morem, navodi američka agencija.

Prema tom veb sajtu, kineski vojni savetnici će se pridružiti ruskom osoblju u oblasti Latakija.

Hrvatski „Večernji list“ piše da su nagađanja o tome da je Kina odlučila da se aktivno uključi u zbivanja na sirijskoj geopolitičkoj sceni dobila svoju potvrdu prethodnog dana kada je u sirijsku luku Tartus, gde se nalazi i ruska pomorska baza, uplovio kineski nosač aviona.

Sa još jednom kineskom raketnom topovnjačom koja mu se nalazi u pratnji, nosač aviona predstavlja jezgro kineske borbene ekspedicije koja bi sledećih dana trebalo da počne s borbenim delovanjima protiv ID.

Izvesno je da se Kina sprema za dugotrajan boravak u Siriji, jer Peking planira i razmeštanje borbenih helikoptera Z-18 i kontingenta od najmanje 1000 kineskih marinaca koji će se, zajedno s ruskim i iranskim vojnicima, boriti u kopnenim operacijama protiv IS u Siriji.

Uz ID sa jedne strane i zapadnu koaliciju predvođenu SAD sa druge strane, sada se na sirijskom bojištu stvara nova, velika „istočna koalicija“, koja obuhvata Rusiju, Kinu, Siriju, Irak i Iran, što bi moglo da poremeti snage i odnose, navodi hrvatski list.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, odgovarajući na pitanje o prisustvu Rusije u Siriji, nedavno rekao da su njene aktivnosti ograničene na snabdevanje sirijske vlade oružjem, obuku i obezbeđivanje humanitarne pomoći za sirijski narod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.