U trendu

Kina traži iskreno izvinjenje od Japana u Drugom svetskom ratu

Kineske vlasti saopštile su večeras da od Japana žele „iskreno izvinjenje“ za agresiju počinjenu u Drugom svetskom ratu, posle govora japanskog premijera Šinza Abea koji je izrazio „duboko žaljenje“ za zločine počinjene u tom ratu.

To je prva reakcija Kine od Abeovog govora povodom 70 godina od kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu.

Abe je ranije danas izrazio „duboko žaljenje“ zbog nastradalih tokom Drugog svetskog rata i naglasio da je Japan naneo „nemerljivu štetu i patnju“ nevinim ljudima tokom tog sukoba, ali nije ponovio izvinjenja zbog postupaka svoje zemlje.

Abe je u govoru uoči obeležavanja 70 godina od završetka Drugog svetskog rata rekao da su „iskrena izvinjenje“ koja su iznele prethodne vlade „nepromenjiva“, ali da to ne treba da bude teret budućih generacija.

Ne citirajući direktno Abea, kinesko Ministarstvo inostranih poslova navelo je da je „japanska izjava primljena k znanju“ i da su vlasti u Pekingu izneli svoj „čvrst stav“ o tome japanskom ambasadoru u Kini Masatu Kiteri.

Govor japanskog premijera povodom 70 godina od završetka Drugog svetskog rata pomno se pratilo u inostranstvu, posebno u Kini i Južnoj Koreji koje su bile najveće žrtve japanske imperijalističke politike.

U svoja dva govora na godišnjicu završetka rata otkada je preuzeo funkciju premijera decembra 2012, Abe, koji ima reputaciju revizioniste, nije spominjao izvinjenje i rekao da se Japan suočio s prošlošću dok ostaje posvećen miru. U japanskoj javnosti se spekulisalo da li će Abe krenuti stopama premijera Tomićija Murajame koji se 1995. izvinio zbog zlodela Japana u Drugom svetskom ratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar