U trendu

Kina: Vatrogasci odgovorni za eksplozije?

Dok spasilačke službe pokušavaju da lokalizuju požar 36 sati nakon eksplozije u skladištu opasnih materija u kineskom gradu Tjencinu, u javnosti kruže spekulacije da su upravo vatrogasci svojim postupanjem izazvali eksplozije.

Prema navodima policije, u skladištu za opasne i toksične materije, nalazili su se u trenutku eksplozije uglavnom nitrati amonijuma i kalijuma, kao i kalcijum karbid.

Zvanična agencija Sinhua prenela je da se pre eksplozije zapalilo nekoliko kontejnera u skladištu.

Strani stručnjaci za bezbednosti hemikalija kažu da kalcijum karbid u kombinaciji sa vodom stvara acetilen, visoko eksplozivni gas tako da postoji mogućnost da su eksploziju izazvali upravo vatrogasci kada su kalcijum karbid prskali vodom.

Zvaničnik kineskog ministarstva za javnu bezbednost Lei Đinde potvrdio je za portal „Pejper“ da je prva grupa vatrogasaca na mestu incidenta upotrebila vodu.

„Znali smo da je unutra bio kalcijum karbid, ali nismo znali da li je već eksplodirao“, kazao je on.

„To tada niko nije znao, nije da su vatrogasci glupi“, rekao je kineski zvaničnik, prenosi Rojters.

U industrijskom gradu Tijencinu u sredu uveče dogodilo se nekoliko eksplozija, izbio je veliki požar, a život je izgubilo najmanje 54 osobe, dok je više od 700 povređeno.

Zvaničnici su ranije saopštili da je 17 vatrogasaca poginulo, a Ministarstvo javne bezbednosti  je navelo da je 18 drugih nestalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.