U trendu

Kineska tv sumnja u autentičnost snimka o sirijskom dečaku

Kineska državna televizija dovela je u pitanje autentičnost snimka na kojem je sirijski dečak Omran čija je slika potresla svet, ocenjujući da bi taj snimak mogao da bude „plod zapadne ratne propagande“.

Fotografija i video snimak tragičnog trenutka koji je prošle nedelje objavio Medija centar u Alepu obišli su svet. Na snimku je prikazan dečak koji zbunjeno sedi na sedištu vozila hitne pomoći, prašnjav i krvav.

Kina čvrsto podržava sirijski režim i bliska je s Rusijom, koja redovno gadja položaje džihadista u Siriji i u sirijskom gradu Alepu, gde je snimljen mali Omran.

„Neki kritičari smatraju da bi taj video snimak mogao da bude deo ratne propagande kako bi zapadne sile pod humanitarnim izgovorom mogle da intervenišu u Siriji“, navela je kineska televizija i dodala da su neki ljudi, umesto da pružaju pomoć, uzeli kameru da snime dogadjaj.

U Alepu je za tri nedelje borbe izmedju sirijskih i pobunjeničkih snaga poginulo više od 300 ljudi, dok je u celoj Siriji tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 290.000 osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.