U trendu

Kineski mediji ignorišu 50. godišnjicu Kulturne revolucije

U Kini danas nema nijednog zvaničnog programa kojim bi bila obeležena 50. godišnjica Kulturne revolucije koju je pokrenuo vodja Komunističke partije Mao Cedung, a taj dogadjaj je gotovo potpuno ignorisan u kineskim medijima.

U kineskim medijima danas nema nikakvih izveštaja o obeležavanju godišnjice Kulturne revolucije, a kineskim akademicima je zabranjeno da govore o tom periodu, prenosi Gardijan.

Partijski list Global tajms potpuno je ignorisao godišnjicu, a umesto te teme glavna priča koja je objavljena u današnjem izdanju je nezadovoljstvo Pekinga izveštajem Pentagona o kineskim aktivnostima u Južnom kineskom moru.

Pekinški list Morning post nije ni reč napisao o Mao Cedungu i Kulturnoj revoluciji, a naslovna strana lista Beižing Tajms bila je posvećena potrazi policije za nestalom decom.

Velika proleterska kulturna revolucija koja je trajala od 1966. do 1976. godine, počela je pre tačno pola veka, kada je na sednici Politbiroa 16. maja usvojen dokument u kojem je upozoreno na elemente buržoazije i kontrarevolucionarne revizioniste koji su se uvukli u partijske redove, vladu, vojsku i različite sfere kulture i čiji je cilj da partiju zamene „diktaturom buržoazije“. U dokumentu se poziva na uklanjanje tih elemenata kroz klasnu borbu.

Tokom naredne decenije sprovedene su velike političke i društvene promene, praćene nasiljem, progonima, ugnjetavanjima, prisilnim premeštanjem omladine na selo i ekonomskom stagnacijom, što je okončano Maovom smrću u septembru 1976. godine. Procenjuje se da je tokom Kulturne revolucije ubijeno više od milion i po ljudi.

Komunistička partija je 1981. godine zvanično proglasila Kulturnu revoluciju velikom greškom koja je dovela do „unutrašnjih nemira i donela katastrofu Partiji, zemlji i celom narodu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar