U trendu

Kinezi fascinirani Trampom zbog drskog jezika

I pored svog antikineskog stava, republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp ima u Kini svoje obožavaoce, javlja iz Pekinga kolumnista „Dojče velea“ Frank Siren.

On navodi da što se više približavaju predsednički izbori u SAD, bliže je i suočavanje ostatka sveta sa kandidatom republikanaca Donaldom Trampom. Moglo bi se pomisliti da je on sebi u mnogim delovima sveta napravio već mnogo neprijatelja.

Na primer, u Meksiku, svojim planom da na granici sa Meksikom podigne zid – i da za to plate Meksikanci. Ili – u Kini, zemlji koju je optužio da „siluje“ SAD, uzima Amerikancima radna mesta i da „manipuliše“ svojom valutom. I zaista, nama Amerikanca koji je u Meksiku tako omražen kao Tramp. U Kini su osećanja prema njemu pomešana. Ima i pozitivnih.

U anketi koju je sproveo kineski dnevni list „Global tajms“, još krajem maja je 54 odsto Kineza bilo za Trampa – tada je to bilo čak 15 odsto više nego i u SAD. Otada se njegova popularnost povećala. Zbog svog drskog jezika i prividne iskrenosti kao i jednostavnih formula koje zastupa, postao je omiljen i u Kini. Kinezi su fascinirani Trampom.

Upravo zato što je drukčiji od njihove vlade koja dela neprozirno i zakopčano. Kod Trampa se uvek zna šta misli o nekoj temi – jer to odmah glasno kaže. To što sutra misli nešto suprotno, očigledno ne škodi njegovoj popularnosti.

Zbog toga je Tramp omiljen ne samo među ljudima slabijeg obrazovanja. Čitaoci „Global tajmsa“ koji su učestvovali u anketi su pripadnici obrazovanog gradskog stanovništva. Takvi mu praštaju čak i kada nazove Kinu „najvećim kradljivcem u svetskoj istoriji“. Tramp je brend, a Kinezi vole brendove.

On u Kini važi kao uspešan poslovni čovek koji ume da bude zabavan, što je osobina koju nemaju kineski političari. Na internetu ga vide kao biznismena sa lepom suprugom; na svom nalogu na Tviteru Tramp neguje imidž pobednika.

Neki preduzimači pokušavaju da naprave posao služeći se njegovim imenom. Svuda u Kini se pojavljuju firme koje prodaju luksuzne toalete, nekretnine ili prečistače vazduha kojima je u naziv dodata reč Tramp – iako nemaju baš ništa sa njegovim firmama.

Republikanski predsednički kandidat je saznao da je popularan u Aziji i otada „vozi na dva koloseka“. S jedne strane, Kina je opaka ekonomska sila. S druge, tu su bogati Kinezi koji pune svojom novcem američke kase.

Najveća kineska banka je iznajmila jedan od njegovih nebodera na Menhetnu. Njegov lanac hotela „Tramp hotel konekšn“ je u južnoj Aziji posebno omiljen među kineskim gostima. Tramp ponekad zaboravlja ko dobrim delom finansira njegova preduzeća, pa onda malo „spušta loptu“.

Ali, kao da je svejedno šta on priča, jer to je tako kod harizmatičnih vođa, i to ih i čini tako opasnim. Zbog fascinacije, njegovi sledbenici često zaboravljaju na posledice u stvarnosti. A kuda to može da odvede – vidi se trenutno u Turskoj na primeru Redžepa Tajipa Erdogana.

Kineski investitori očigledno potcenjuju rizik. Samo u prošlih šest meseci, oni su investirali 29 milijardi dolara u američku privredu i tako za samo pola godine uložili više nego u čitavoj 2014, koja je bila rekordna sa 18 milijardi dolara. I kineska vlada sve ređe ukazuje na to da je Tramp opasan.

Peking se već sprema za svaki slučaj. Pre nekoliko meseci, ministar finansija Lu Đivei je rekao da je Tramp „iracionalan i nerazuman“. Peking se nada da će se sa biznismenom Trampom lakše sporazumeti nego sa Hilari Klinton, koju smatra ideologom spoljne politike. I da će, ako SAD budu za neki kompromis, do njega lakše doći sa Trampom nego sa Klintonovom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.