U trendu

Kiparski lideri se nadaju ujedinjenju ostrva 2016.

Lideri kiparskih Grka i Turaka održali su danas sastanak u okviru mirovnih pregovora, na kojem su izrazili nadu u ponovno ujedinjenje ostrva tokom 2016. godine.

Nade u ponovno ujedinjenje Kipra, podeljenog turskom okupacijom severa 1974. godine, sve su veće od kad su predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijadis i lider nepriznate „Turske Republike Severni Kipar“ Mustafa Akindži, u maju nastavili mirovne pregovore.

„Lideri su izrazili iskrenu nadu da će 2016. godina doneti mir, bezbednost i prosperitet na Kipru“, navodi se u zajedničkom saopštenju posle poslednjeg sastanka predvidjenog za ovu godinu.

Kipar je podeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN. 

Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih, kao i o statusu Turaka koji su se u medjuvremenu doselili na ostrvo. 

Republika Kipar zahteva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.