U trendu

Klaus traži da Češka raspiše referendum o izbeglicama

Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus ocenio je pristup nemačke kancelarke Angele Merkel izbegličkoj krizi kao katastrofalno loš i zatražio ponovo od češke vlade da raspiše referendum i dopusti Česima da sami odluče da li će prihvatati izbeglice iz drugih civilizacijskih okruga.

„Vladi kažemo da ne donosi o nama, bez nas, neke velike odluke za koje nema mandat. Sadašnja vlada nema mandat da prihvati neki veći broj migranata iz drugačijih civilizacijskih okruga“, kazao je Klaus tabloidu Blesk.

Bivši predsednik koji je u septembru pokrenuo peticiju protiv izbeglica i skuplja potpise za zahtev vladi da zatvori češke granice i brani ih po svaku cenu od izbeglica, čak i vojskom, izjavio je da bi vlada trebalo ili da sluša javno mnjenje ili da sama zapita gradjane na referendumu.

„Mislim da bi referendum sigurno završio tako da bi ljudi kazali vladi da ima njihov mandat da u Briselu kaže (izbeglicama) ne“, rekao je Klaus.

Nekadašnji arhitekta češkog puta u tranziciju, premijer i kasnije predsednik Češke kritikovao je i Angelu Merkel, ocenivši da kad god je donosila velike, bitne odluke – o zatvaranju nemačkih nuklearnih elektrana, rešavanju krize u Grčkoj ili sada o izbegličkoj krizi, one su se pokazale kao fatalno loše.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.