U trendu

Klinton pisano da odgovori na tužbu zbog i-mejl afere

Kandidat demokrata na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton mora da u pisanom obliku odgovori na tužbu zbog njene upotrebe privatnog servera za slanje i-mejlova dok je obavljala funkciju državnog sekretara, navodi se u presudi američkog saveznog sudije.

U presudi, koja je objavljena u petak, sudija Emet Salivan odbio je da naloži Klinton da lično svedoči u slučaju, koji je pokrenula američka konzervativna organizacija, koja prati rad političkih i pravosudnih funkcionera.

Klinton ima 30 dana da odgovori na pitanja te organizacije zbog njene upotrebe neovlašćenog servera dok je bila državni sekretar SAD, navodi se u presudi, napisanoj na dve strane, prenosi AFP.

Američki državni tužilac Loreta Linč početkom jula je rekla da je prihvatila preporuku FBI da protiv Hilari Klinton ne bude podignuta optužnica zbog korišćenja privatnog mejl servera dok je bila državni sekretar SAD.

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi rekao je da iako ne postoje jasni dokazi da su Klinton i njeni saradnici nameravali da prekrše zakone o povreljivosti, „postoje informacije da su bili izuzetno neoprezni u postupanju sa veoma osetljivom, visoko-poverljivom informacijom“.

Klinton se izvinila zbog svoje isključive upotrebe privatnog i-mejl naloga i sopstvenog servera dok je obavljala funkciju američkog državnog sekretara od 2009. do 2013. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar