U trendu

Ko će biti novi predsednik Nemačke?

Još uvek se ne zna ko bi mogao da bude novi predsednik Nemačke, a Socijaldemokratska partija (SPD) je u igru uvela aktuelnog ministra spoljnih poslova Frank-Valtera Štajnmajera, ali druge strane tu ideju odbacuju, piše Dojče vele.

SPD i stranke Unije (CDU/CSU) želele su da se do kraja oktobra dogovore oko zajedničkog kandidata za predsednika Nemačke, ali potraga za naslednikom Joahima Gauka se otegla. Stalno se pojavljuju sve nove ličnosti, koje odbacuju mogućnost kandidatura.

Poslednje u nizu bilo je ime Andreasa Foskulea, predsednika Ustavnog suda, ali je i on odbio mogućnost da postane nemački predsednik.

Sada se u udarnim vestima, kao novi, mogući kandidat tzv. Velike koalicije (SPD i CDU/CSU), spominje ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer. On je već dugo u igri, a zvanično ga je tu uveo njegov partijski kolega, šef SPD-a Zigmar Gabrijel.

Traži se kandidat koji „može da predstavlja našu zemlju, ali i koji poznaje izazove našeg vremena i ima na njih odgovore“, rekao je Gabrijel u intervjuu listu „Bild“. Sve to, rekao je Gabrijel, Štajnmajer poseduje.

Gaukovog naslednika će u februaru izabrati Savezna skupština, a koju čini više od hiljadu predstavnika države i nemačkih saveznih pokrajina.

U Skupštini, koja biva formirana na osnovu političke većine u Bundestagu i nemačkim saveznim pokrajinama,CDU/CSU i SPD imaju većinu.

Naravno – ukoliko bi SPD, Levica i Zeleni uspeli da se dogovore oko zajedničkog kandidata, mogli bi da sprovedu svoju odluku, protivno volji CDU/CSU. Unija odbacuje predlog šefa SPD-a.

„Bolje bi bilo da Štajnmajer nastavi da obavlja dužnost ministra spoljnih poslova“, kaže generalni sekretar bavarske CSU Andreas Šojer. I iz CDU stižu glasovi da nisu za Štajnnajera.

„Nije baš vešto to što Gabrijel svake nedelje predlaže novog predsednika Nemacke“, ocenio je Armin Lašet, zamenik predsednika CDU i dodao da smatra da bi bilo bolje da su se razgovori najpre vodili unutar Velike koalicije.

I generalni sekretar CDU Peter Tauber je u razgovoru s novinarima pokazao da je i on iziritiran. Tauber je rekao da cilj mora biti da se pronađe kandidat koji nije blizak strankama.

„Traži se neko ko nije toliko jasno politički pozicioniran“, rekao je Tauber.

Ni Levica ne bi podržala izbor Štajnmajera za predsednika.

„On bi za nas bio težak kandidat“, rekao je šef poslaničke grupe te stranke u Bundestagu Ditmar Barc. On je ipak, dodao da je Štajnmajer „dao pozitivne akcente u spoljnoj politici“.

Još određeniji bio je šef Levice Bernd Riksinger: „Frank-Valter Štajnmajer je jedan od arhitekata ’Agende 2010’ koja je donela siromaštvo u srednju klasu društva i produbila podelu izmedu siromašnih i bogatih.“

Riksinger je rekao da je „Štajnmajera nemoguće birati na tu funkciju“. A Štajnmajer lično, pita se DW.

On je u televizijskoj emisiji „Izveštaj iz Berlina“ izjavio da se on bavi drugim stvarima:

„Ja ću se svom snagom koncetrisati na krize i konflikte u ovom svetu i na nemački doprinos koji možda može da doprinese rešenju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.