U trendu

Ko je lošiji prema izbeglicama -zapadni ili istočni Nemci?

Izbeglice koje u Nemačku naviru iz Sirije i Avganistana, preko Mediterana i Balkana, predstavljaju najvažniju unutrašnjo-političku temu, a mediji postavljaju pitanje ko te ljude, svakodnevno izložene napadima, lošije dočeka- istočni ili zapadni Nemci.

„Istočni Nemci više teže desničarskim parolama protiv takozvanih “privrednih izbeglica“, nego zapadni Nemci“, izjavio je za „Bild“ istraživač javnog mnjenja Klaus-Peter Šeper.

Profesor za istraživanje politike Ekhard Jese, sa Univerziteta u Kemnicu, upozorio da su na istoku države i desni i levi ekstremizam jače izraženi.

Činjenice pokazuju, navodi ovaj tabliod, da je Saksonija „tvrđava“ desnog ekstremizma i da Nacionaldemokratska partije (NPD), koja okuplja desničare i neonaciste u toj pokrajini ima ukupno 59 poslanika.

Na istoku države, odnosno, na teroritiji nekadašnje DDR, ima ukupno 149 poslanika, od kojih se pet nalazi u pokrajinskom parlamentu Meklenburg-Prednje Pomeranije.

Poređenja radi, NPD na zapadu države ima ukupno 21 poslanika.

U istočnom delu Nemačke 11, 6 odsto Nemaca smatra da je „diktatura pod određenim uslovima“ bolja državna forma, a na zapadu je taj procenat, prema jednoj studiji Univerziteta u Lajpcigu, 5,4 odsto.

Na istoku Nemačke 12,4 odsto građana želi jednog vođu koji će vladati Nemačkom čvrstom rukom, a na zapadu 8, 4 odsto Nemaca je takvog uverenja.

Statistika, kako prenosi „Bild“, pokazuje, takođe, da je lane na istoku države bio 61 rasistički napad, što je skoro polovina, odnosno, 47 odsto, od ukupno 130 takvih dela na terotiriji cele države, pri čemu na istoku živi svega petina ukupnog stanovništva.

Na istoku Nemačke 31,5 odsto ispitanika smatra da je Nemačka u opasnoj meri prenaseljena strancima, a na zapadu države tako misli 26, 5 odsto, prenosi ovaj tabliod

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar