U trendu

Ko su najveći evroskeptici?

Evroskepticizam je u porastu širom Evrope, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, objavljeni dve nedelje pre britanskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji.

Kako prenosi BBC, prema objavljenim rezultatima čak 71 odsto Grka ne želi više da njihova zemlja bude u Uniji, a ni 61 odsto Francuza nema pozitivno mišljenje o članstvu.

Istraživanje, koje je sproveo istraživački centar „Pju“, pokazuje da neznatna većina od 51 odsto i dalje favorizuje EU, ali čak 42 odsto građana želi da se nadležnosti vrate njihovom nacionalnim prestonicama.

Anketa je obavljena od 4. aprila do 12. maja, na uzorku od 10.491 ispitanika iz 10 zemalja, koje zajedno čine 80 odsto stanovništva Unije.

Među Francuzima je EU doživela najveći pad popularnosti, čak 17 procentnih poena manje nego 2015. godine. Prate ih Španci, sa padom od 16 poena manje.

U Velikoj Britaniji je popularnost EU pala za osam procentnih poena, a u Italiji za šest. Ustanovljeno je da EU naviše pristalica ima u Poljskoj – 72 odsto i Mađarskoj – 61 odsto. Unija se dobro „kotira“ i u Švedskoj (54 odsto), Holandiji (52) i Nemačkoj (50 odsto).

Sa druge strane, samo 27 odsto Grka, 38 odsto Francuza i 47 odsto Španaca podržava ostanak u Uniji.

BBC prenosi, takođe, rezultate drugog istraživanja, koje je obavila agencija TNS između 19. do 31. maja, a koje je pokazalo da većina u zemljama članicama, ipak, želi da Velika Britanija ostane u Uniji. To, međutim, nije slučaj sa ispitanim Britancima – među kojima je 41 odsto za ostanak, a 43 odsto za napuštanje Unije.

Među onima koji Britance i dalje žele da vide u redovima EU, najviše je Nemaca (79 odsto) i Iraca (70). Za njima su Luksemburg (66 odsto), Francuska (65), Poljska (64) i Holandija (63 odsto).

U Finskoj, Češkoj i Danskoj, po 62 odsto ispitanih građana i dalje podržava britansko članstvo u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar