U trendu

Koliko dugo će trajati pregovori o Bregzitu?

Velika Britanija i EU imaće „samo 14 ili 15 meseci“ za pregovaranje o Bregzitu posle formalnog pokretanja procedure, izjavio je danas evropski poslanik Gaj Verhofštat, zadužen za pregovore sa Londonom u ime Evropskog parlamenta.

„Postigli smo dogovor o neophodnosti pokretanja procedure Bregzita što je pre moguće i okončanja pregovora pre sledećih izbora za Evropski parlament u maju ili junu 2019. godine. Pregovori bi trebalo da budu završeni najkasnije za 14 ili 15 meseci i biće intenzivni“, rekao je Verhofštat u Evropskom parlamentu u Strazburu.

On je naveo da pregovori neće početi pre maja ako Velika Britanija pokrene postupak izlaska iz EU pre kraja marta 2017, kako je ranije najavila premijerka Tereza Mej.

Po Verhofštatovim rečima, proces odobravanja odluke Londona u Evropskom parlamentu mogao bi da traje do kraja 2018, što znači da bi za efektivno pregovaranje ostalo oko 15 meseci.

Verhofštat je takođe podsetio da je „nemoguće naći rešenja koja će ukinuti slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga“, iako Velika Britanija želi da smanji broj imigranata iz EU.

On se danas prvi put zvanično sastao sa britanskim ministrom za Bregzit Dejvidom Dejvisom koji je za BBC rekao da je taj sastanak „bio konstruktivan i koristan“.

Dejvis je juče u Briselu razgovarao sa pregovaračem Evropske komisije Mišelom Barnijeom.

Kako je saopštila britanska vlada, Dejvisovi sastanci sa Verhofštatom i Barnijeom „ne znače da su pregovori o Bregzitu počeli pre aktiviranja člana 50 Lisabonskog ugovora, već samo pripremu konstruktivnog dijaloga i mirnog izlaska iz EU u najboljem interesu obe strane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.