U trendu

Kolumbija: Rat je pobedio

Kolumbijici su na referendumu u nedelju odbacili sporazum o okončanju poluvekovnog sukoba vlade i pobunjeničke grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), što predstavlja tragediju kojom se nastavlja poluvekovni rat, navodi Dojče vele u komentaru.

„San o miru raspukao se kao mehur od sapunice“, navodi u tekstu Astrid Prange dodajući da se Kolumbija uplašila svoje hrabrosti.

„Protivnici mirovnog ugovora su na referendumu u nedelju pobedili tankom vecinom“, navodi se u tekstu i podseća da su pre samo nedelju dana predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos i predstavnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) potpisali mirovni sporazum u prisustvu generalnog sekretara UN Bana Ki Muna. Pregovaralo se četiri godine, put do mira je ravnan do poslednjeg detalja na 297 stranica. Posle 52 godine građanskog rata trebalo je udariti temelje mira.

„I šta sada? Hoce li predsednik Santos podneti ostavku? Da li ce gerilci ponovo dohvatiti puške? Ili ce ih udomiti narko-karteli? Nastavlja li se rat bez kraja i konca? Ili će se ponovo pregovarati?“, pitanja su koja se postavljaju u tekstu i konstatuje da je sigurno samo to da je dogovoreni mirovni ugovor sada bezvredan.

Ishod referenduma je bolan poraz za sve koji žude za mirom. „To je šamar žrtvama, onima koji su bili spremni da oproste, borcima FARC koji su hteli da odlože oružje. „Ne“ koje su mirovnom ugovoru rekli gradani Kolumbije je tragedija. Osveta opet nađacava praštanje, mržnja pobeduje pomirenje, rat je jaci od mira. Ceo svet je cekao na znak da nasilje i uništenje mogu prestati, da se borba za mir isplati“, piše Prange.

Kako ocenjuje mir u Kolumbiji bio je na dohvat ruke: FARC je pristao da preda oružje kolumbijskoj armiji, svom poluvekovnom smrtnom neprijatelju. Gerilci su za tren odložili svoj san o komunistickoj revoluciji, predali se da bi se demokratski borili za svoj politicki cilj. Pristali su da pomognu u razjašnjavanju ratnih zlocina i zamolili svoje žrtve za oprost.

To nije bilo dovoljno protivnicima mirovnog ugovora okupljenim oko bivšeg predsednika Alvara Uribe. Oni žele da svi gerilci budu u okovima, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, oni ne mogu da zamisle da ubuduće u poslaničkim klupama sede pored bivših pobunjenika. Nisu mogli da progutaju deo dogovora prema kojem su zatvorske kazne za pripadnike FARC predvidene samo ako ne priznaju ili prekasno priznaju svoja nedela. A zapravo je nepodnošljiva argumentacija ovog tabora, smatra autorka, dodajući da Kolumbija ne bi izgubila borbu od FARC ako bi prihvatila mirovni ugovor.

„Ne, Kolumbija ne bi postala komunistička i socijalistička niti bi imovina velikih zemljoposednika bila nacionalizovana. Ne, ne bi svi bivši gerilci bili amnestirani, a njihove žrtve ostale bez satisfakcije. Nepodnošljiva je činjenica da je većina kolumbijskih birača pala na ovo dizanje panike“, ocenjuje se u komentaru.

„Drugi oktobar ce ući u istoriju kao jedan od najtužnijih dana Kolumbije. Ništa ne pomaže što predsednik Santos i FARC pokušavaju da ulepšaju stvari i ogranice štetu. Rat se nastavlja. Iza njega ostaju mrtvi i sve manje spremnih na mir“, zaključuje se u tekstu.

Kolumbijci su na referendumu odbacili sporazum o okončanju poluvekovnog sukoba vlade i pobunjeničke grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC).

Rezultati 99 odsto obrađenih glasova pokazuju da je 50,24 odsto protiv sporazuma, a 49,75 odsto za, prenela je agencija AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.