U trendu

Kome će Tramp poveriti ključne funkcije?

Posle izbora Donalda Trampa za šefa Bele kuće, čini se izvesnim da će novi američki potpredsednik biti Majk Pens, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani mogao bi da se nađe na mestu državnog tužioca, a za šefa Trampovog kabineta kandidat je Rajns Pribas, aktuelni predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta.

Manje je izvesno ko će se naći na javnosti najzanimljivijem i najisturenijem mestu u vašingtonskoj administraciji, mestu državnog sekretara, odnosno šefa diplomatije.

Tanjug u diplomatskim izvorima saznaje da za tu funkciju postoje četiri moguća kandidata, a najviše šansi u ovom trenutku ima jedina žena među njima, Pola Dobrianski (Paula Dobriansky).

Pola Džon Dobrianski je spoljnopoliticki ekspert, koji je imao ključnu ulogu kao diplomata i kreator politike u upravama pet americkih predsednika, kako demokrata, tako i republikanaca.

Ona je stručnjak za region Istočne Evrope i veliki poznavalac Balkana, kao i bivšeg Sovjetskog Saveza, i stručnjak za politicko-vojne poslove.

Bila je državni podsekretar za demokratiju i globalne poslove između 2001. i 2009.

Dobrianski je viši saradnik u Belfer Centru za nauku i medunarodne poslove na Harvard univerzitetu.

Članica je Trilateralne komisije, a njena prednost u odnosu na ostale kandidate je upravo to što je – žena.

Izazov za Trampa, naime, biće upravo to da obezbedi dovoljno žena u svom kabinetu.

Pored nje, zasad jos ne zvanični kandidati za državnog sekretara su Njut Gingrič ( Newt Gingrić), glavni Trampov saradnik u kampanji, zatim aktuelni predsednik senatskog Komiteta za spoljne poslove Bob Korker (Corker) ), te bivši američki ambasador u UN Džon Bolton (John Bolton).

Kad je reč o ostalim mestima u Trampovom kabinetu, računa se, prema američkim izvorima, da se Majkl Fin, penzionisani general i nekadašnji direktor čuvene DEA, Vojnoobaveštajne agencije, može naći na mestu ministra odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar