U trendu

Komesar UN za ljudska prava zabrinut zbog nestašica hrane u Venecueli

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein izrazio je danas zabrinutost zbog pogoršanja ljudskih prava, porasta nasilja i velikih nestašica hrane, lekova i osnovnih namirnica u Venecueli.

Husein je ukazao na izveštaje o protestima kojima se zahteva pristup hrani, hapšenju stotina demonstranata i prekomernoj upotrebi sile na protestima prethodnih sedmica.

Njegova kancelarija je danas pozvala vlasti Venecuele da obezbede pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje i da „razmisle o prihvatanju humanitarne pomoći“ da bi osigurale distribuciju hrane i lekova.

Vlada Venecuele je tokom vikenda privremeno otvorila već dugo zatvorenu granicu s Kolumbijom, što je više od 100.000 gradjana iskoristilo da predje granicu i kupi što više osnovnih namirnica, hranu i lekove.

Venecuele je pre godinu dana zatvorila sve granične prelaze da bi suzbila šverc preko granice dugačke 2.219 kilometara, gde deluju krijumčari, gerila, paravojne jedinice i šverceri droge.

Ekonomska kriza, nestašice i inflacija od 700 odsto pogoršani su naglim padom cena nafte koja je osnova finansiranja državnog budžeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.