U trendu

Kontroverzni italijanski političar danas slavi 80. rođendan

Silvio Berluskoni danas proslavlja svoj osamdeseti rođendan sa upola mlađom partnerkom i porodicom koju je zapustio gradeći poslovnu i političku karijeru.

Bivši italijanski premijer i medijski tajkun uveliko je odsutan iz javnog života zbog operacije na otvorenom srcu u maju i kaže da planira da ostane daleko od politike, za koju sada tvrdi da je nezahvalna ljubavnica koju nikada nije iskreno voleo.

„Veselim se budućnosti i onom što mi donosi“, rekao je u intervjuu za časopis Či, koji je deo njegovog medijskog carstva.

„Shvatio sam ono što je najvažnije, da je potrebno provesti više vremena sa decom i unučićima. Posvetiću vreme onima koje volim“, rekao je bivši premijer.

Berlusoni ima petoro dece i desetoro unučića.

Nije uspeo da zaustavi vreme

Uprkos plastičnim operacijama i presađivanju kose, čak ni Berluskoni nije uspeo da zaustavi vreme. U maju mu je urađena operacija na srcu, koja ga je mogla koštati života. Nije mu to bio prvi znak da je smrtan. Pre deset godina mu je ugrađen pesmejker, a rak prostate operisao je 1997.

„Celog života nisam razmišljao o godinama. Uvek sam živeo kao da mi je četrdeset jer sam se tako osećao: pun želje i znatiželje“, rekao je.

Dvaput razveden, poslednjih godina živi sa 31-godišnjom Frančeskom Paskale.

„A onda je niotkuda došla bolest. Nakon operacije sam shvatio da sam osamdesetogodišnjak“, kazao je Berluskoni.

Osim što je zapustio porodicu, žali i što je zanemario svoj voljeni fudbalski klub Milan.

Sedmorostruki prvak Evrope poslednjih godina nalazi se na sredini tabele italijanskog prvenstva. „Ako Milan nije dobar kao pre, to je zato jer se nisam lično brinuo za njega“, kaže Berluskoni.

Problemi sa pravosuđem

A to je, kako tvrdi, krivica politički pristranih sudija koji su ga gonili u nizu slučajeva, od utaje poreza do seksualnog odnosa sa maloletnicom na jednoj od svojih nadaleko poznatih zabava.

„Godinama sam trošio najmanje tri popodneva nedeljno pripremajući se sa svojim advokatom za neko od 3.600 ročišta na 73 politička suđenja“, rekao je.

Porezna prevara je jedino delo za koje je ‘potvrdio krivicu’.

Većina drugih optužbi je zastarela, a za slučaj sa maloletnicom je oslobođen jer je sud prihvatio da Berluskoni nije znao da je prostitutka Rubi imala samo 17 godina u vreme njihovog susreta.
Presuda za utaju poreza 2013. izbacila je Berluskonija iz parlamenta, a on sada tvrdi da nikad nije ni mario za politku.

„Politika mi nikada nije bila strast. Samo mi je oduzimala vreme i energiju. Ušao sam u ring samo da sprečim komuniste da dođu vlast“, tvrdi.

Dug premijerski staž

Berluskoni je premijer sa najdužim stažem u posleratnoj Italiji, ali iza sebe ne ostavlja neko nasleđe. Otkako se povukao sa političke scene, njegova stranka Forza Italia (FI) marginalizovana je. Od najveće političke snage u zemlji spala je na samo desetak posto podrške.

U međuvremenu italijanska desnica podelila se između Forza Italije, Severne lige i Novog desnog centra, manjinskog partnera u vladi dominantnog centra Matea Rencija, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar