U trendu

Kosti u južnoafričkoj pećini otkrivaju novog čovekovog pretka

Naučnici su danas predstavili otkriće do sada nepoznatog praistorijskog rođaka ljudske vrste, čiji su brojni ostaci pronađeni u jednoj pećini u Južnoj Africi. 

Fosilizovane kosti pronađene su u jako dubokoj i teško pristupačnoj pećini blizu Johanesburga, na bogatom arheološkom lokalitetu poznatom pod imenom „Kolevka čovečanstva“ koje je uvršteno u svetsku baštinu Uneska.

„Oduševljen sam što mogu da vam predstavim novu vrstu ljudskog roda“, rekao je na konferenciji za štampu blizu lokaliteta Li Berger, istražitelj sa Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu.

Novootkriveno stvorenje ima iznenađjuću mešavinu karakteristika, jedne su više čovekolike a druge više primitivne, i neki stručnjaci nazvali su otkriće „bizarnim“ i „čudnim“.

Istraživači su nazvali to stvorenje Homo naledi, što odražava homo evolucionu grupu, koja uključuje moderne ljude i naše najbliže izumrle pretke, i reč za zvezdu na lokalnom jeziku sesoto. Fosili su nađeni u sistemu pećina koji se zove Izlazeća zvezda.

Berger koji je predvodio radove, rekao je da anatomija Homo naledija ukazuje da je živeo u samim počecima ili na samom početku nastanka roda Homo, što bi značilo da je ta vrsta stara oko 2,5 do 2,8 miliona godina. Same kosti koje su nađene su možda novijeg datuma, rekao je on.

Naučnici su 2013. i 2014 iskopali 1.550 kostiju koje su delovi najmanje 15 individua, među kojima su bebe, mladi ljudi i stariji ljudi. Svi imaju homogenu morfologiju ali kosti još nisu datirane. 

Oktriće ima neke ključne nepoznanice, pre svega koliko su stare kosti i kako su dospele u taj vrlo nepristupačan deo pečine.

Stvorenje koje je očigledno hodalo uspravno ima mešovite crte. Njegove ruke i noge izgledaju kao da pripadaju rodu homo, ali ramena i mali mozak više podsećaju na njegove više majmunolike pretke, naveli su istraživači.

„Neki aspekti Homo naledija, kao što su njegove ruke, šake i noge vrlo su bliske modernom čoveku. Istovremeno njegov mali mozak i oblik gornjeg dela tela bliskiji su grupi pre čoveka, nazvanoj australopitekus“, rekao je profesor Krist Stringer iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, autor članka o toj temi koji je danas izašao u naučnom časopisu eLife.

Naučnici su objavili otkriće danas u naučnom časopisu eLife i na konferenciji za štampu u Južnoj Africi u Mgalisburgu, kod lokaliteta.

Berger je rekao da naučnici ne tvrde da je Homo naledi direktan predak savremenih ljudi, dok su neki stručnjaci koji nisu povezani sa projektom rekli da veruju da nije.

Istorijski muzej u Londonu ocenio je da je otkriće „izuzetno“.

Otkriće bi moglo da dovede do novih saznanja o tome kako se pre oko dva miliona godina dogodila tranzicija od primitivnog australopitekusa do primata iz roda Homo, direktnih ljudskih predaka. 

Ne slažu se svi da otkriće predstavlja novu vrstu. Tim Vajt sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji dovodi to u pitanje.

„Na osnovu toga što je ovde predstavljeno fosili pripadaju primitivnom Homo erektusu, vrsti identifikovanoj u 19. veku“, rekao je Vajt za AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.