U trendu

Kraj drame u Maliju: Oslobođeni svi taoci

Ministarstvo odbrane Malija saopštilo je da su specijalne snage oslobodile sve taoce koje su džihadisti držali zarobljene od ranih jutarnjih sati, a prenosi „Frans pres“.

Naoružani džihadisti uzeli su za taoce najmanje 170 osoba u hotelu „Radison blu“ u Maliju. Prema prvim izveštajima, ubijeno je između troje i devetoro ljudi. Za sada je poznato da su neke od žrtava državljani Malija i Francuske.

Bamako: Akcija spasavanja u toku, čula se pucnjava

Jaka pucnjava čula se unutar hotela „Radison blu“ u Bamaku gde traje akcija spasavanja talaca, koje od jutros drže naoružani islamski napadači na sedmom spratu hotela, potvrđuju očevidac i izvor iz bezbednosnih snaga Malija.

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su se francuske i američke specijalne snage priključile akciji spasavanja, prenosi Rojters.

Specijalne snage SAD pomažu u operaciji i odvode svoje državljane na sigurno, ali nije poznato da li je reč o Amerikancima koji su direktno umešani u opasadu ili su odseli negde drugde u Maliju, navodi CNN.

„Bezbednosne snage su unutra i „čiste“ svaki sprat malo po malo oslobađajući taoce, koji su u svojim sobama“, navodi neimenovani izvor bezbednosnih snaga Malija.

Nekoliko desetina, možda čak i oko stotinu ljudi, još je u hotelu, ističe on što je potvrdio i lanac hotela „Radison blu“ u saopštenju.

Kako navodi u saopštenju, oko 124 gostiju i 12 zaposlenih od prvobitnih 170 talaca je u hotelu.

„Naša najveća briga je bezbednost svih gostiju i zaposlenih u hotelu. Mi smo u stalnom kontaktu sa tamošnjim zvaničnicima i prenećemo dalje informacije kada ih budemo imali“, dodaje kompanija.

Poznati pevač iz Gvineje, koji je bio među 170 talaca, rekao je da je čuo napadače kako u susednoj sobi govore engleski jezik.

„Čuo sam na engleskom govore: Da li si učitao? Idemo“, rekao je on Sekuba „Bambino“ Dijabate Rojtersu nakon što je oslobođen istakavši da nije video napadače.

Bamako: Oslobođeno 80 talaca, „čisti“ se sprat po sprat

Iz hotela „Radison Blu“ u Bamaku, gde naoružani napadači od jutros drže 170 gostiju i zaposlenih kao taoce, oslobođeno je 80 ljudi, javili su državni mediji Malija.

Kako se navodi, specijalne snage „čiste“ sprat po sprat ovog luksuznog hotela sa 190 soba.

Foto: Beta

„Napadači su još unutra. S vremena na vreme se čuje pucnjava“, rekao je jedan od svedoka, koji se našao ispred hotela.

U međuvremenu, turske vlasti su saopštile da su tri od sedam članova osoblja avio-kompanije Turkiš erlajns pobegli iz hotela.

Bezbednosne snage Malija upale su u hotel, gde džihadisti drže 170 ljudi kao taoce, od kojih je najmanje troje ubijeno, saopštili su zvaničnici.

Agencije su prethodno javile da su neki od taoca oslobođeni, a među njima i oni koji su znali da citiraju delove Kurana.

Prema pojedinim izvorima, u napadu je ubijeno devet osoba.

Izvori bezbednosne službe su rekli da se cela drama odigrava na sedmom spratu hotela i da džihadisti pucaju u hodniku, kao i da su u napadu ranjena dva pripadnika privatnog obezbeđnja hotela.

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita prekinuo je put na regionalni samit u Čadu nakon što je obavešten o talačkoj krizi, prenosi Rojters.

Priključite se diskusiji o napadu Islamske države na hotel u Bamaku.

https://twitter.com/SputnikInt/status/667641095652798464?ref_src=twsrc^tfw

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.