U trendu

Kraj za muškarce u politici, žene dolaze?

Britanski premijer Dejvid Kameron je otišao nakon šoka zvanog Bregzit, dok se šefovi država poput Fransoa Olanda u Francuskoj, Petra Porošenka u Ukrajini ili Enrikea Penje Nijeta u Meksiku grčevito bore za rejtinge.

Si-En-En je objavio da sve ovo samo ukazuje na to da dolazi vreme žena u politici.

Kako prenosi „Blic“, navedeno je da Velika Britanija i dalje važi za državu koju vode muškarci. Najbolji primer za to je nedavni referendum, u kojima je ukupan udeo žena koje su učestvovale u kampanjama, kako za Bregzit tako i za ostanak u EU, tek skromnih 18 procenata. S druge strane, žene u svetskoj politici nadoknađuju izgubljeno.

Angela Merkel je već duže od jedne decenije najmoćnija osoba u Evropi, britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej najveći je favorit za novog premijera, dok je Hilari Klinton ispisala istoriju kao najverovatnije prva žena predsednički kandidat u istoriji SAD.

One su samo deo talasa moćnih žena, koje sve više dominiraju svetskom politikom. Tok klubu pripada i Aung San Su iz Mjanmara i škotska šefica vlade Nikola Sterdžon.

A ipak, stvari se ne menjaju očekivanom brzinom. Iako je Britanija još 1866. godine donela zakon da žene i muškarci imaju jednaka prava, počev od glasačkih, parlamentom i dalje dominiraju muškarci, te žene čine svega 29 posto poslanika.

Prošlo je više od pola veka otkad je Širimavo Bandaranaike postala prva žena na čelu jedne zemlje (premijerka Šri Lanke). Od tada, svet je video brojne možne ženske političke figure: Margaret Tačer, Goldu Meir, Indiru Gandi, Benazir Buto, pa i Kristin Lagard, sadašnju šeficu MMF-a.

Pojedine zemlje već imaju veliki broj žena u vladajućoj strukturi. Iznenađujuće, listu predvodi Ruanda, sa čak 64 posto žena u parlamentu. U prvih deset zemalja je još jedna afrička zemlja – Senegal, koji ima 43 posto žena u aparatu vlasti. Velika Britanija je na tek 48. mestu, sa 29 procenata žena, dok su SAD na jako niskom, 98. mestu sa 19 posto žena u politici. Ispred njih je čak i Avganistan, koji ima 28 procenata žena u političkoj strukturi.

Ipak, raduje to što sve više žena pretenduje i zauzima najviše pozicije u državi, što će onda otvoriti vrata i ostalima da u većem broju učestvuju u vlasti, objavio je Si-En-En.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.