U trendu

Do kraja godine Srbija tehnički spremna za tri poglavlja

Srbija će do kraja godine biti tehnički spremna za otvaranje poglavlja 5, 25 i 26, izjavila je danas vd direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i najavila da će početkom oktobra u Beogradu srpske vlasti razgovarati o napretku sa predstavnicima Evropske komisije.

„S obzirom da je otvaranje poglavlja politička odluka i da je neophodan konsenzus svih država članica, nadamo se da će biti postignut“, rekla je Milenković na parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Ona je istakla da je priključenje Srbije EU u najširem smislu, a posebno sa akcentom na pristupne pregovore, bio, jeste i biće ključni strateški cilj Srbije i to ne samo deklarativno.

Milenković je podsetila da su do sada otvorena četiri poglavlja, od kojih su tri ključna po takozvanom novom pristupu pregovaranja.

„Po tom novom pristupu, pogavlja 23, 24 i 35 koje prati implementaciju sporazuma postignutih u dijalogu Beograd-Priština, predstavljaju tri ključna poglavlja koja se otvaraju na početku, a zatvaraju na kraju i mogu da imaju presudan uticaj na pregovarački proces“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, važno je i otvoreno poglavlje 32, jer se odnosi na praćenje fiskalne konsolidacije.

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, Milenković je istakla da Srbija ostaje posvećena nastavku dijaloga i konstruktivnom pristupu, navodeći da su dokaz dogovori koji su postignuti o funkcionisanju mosta u Kosovskoj Mitrovici i slobodi kretanja.

Očekuje se i konstruktivnost od Prištine i da Briselski sporazum bude implemenitran u svim elemtnima, pre svega kada je reč o formiranju Zajedinice srpskih opština.

„Ostajemo posvećemi regionalnoj saradnji i davanju punog doprinosa regionalnoj stabilnosti. Činićemo sve da se regionalna stabilnost ni u jednom momentu ne dovede u pitanje“, istakla je Milenković.

Ona je naglasila da je i poznat stav Srbije po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, te da je u tom smislu Srbija predvidiv partner.

Istakavši da se sada u Srbiji trenutno nalazi oko 7.000 migranata koji najverovatnije neće moći da nastave svoj put ka EU, a ne žele da ostanu u Srbiji, Milenković je upozorila da su kapaciteti Srbije pri kraju i da je više nego ikad potrebno zajedničko rešenje.

„Mi smo spremni da tom rešenju doprinesemo“, zaključila je Milenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar