U trendu

Kraljica Elizabeta Druga otvorila samit Komonvelta na Malti

Britanska kraljica Elizabeta Druga otvorila je danas samit Komonvelta na Malti, skup kome će u centru pažnje biti klimatske promene i pretnja od ekstremističkog nasilja.

Osamdesetdevetogodišnja britanska kraljica hvalila je dostignuća Komonvelta koji okuplja 53 zemlje i podsetila se svojih sretnih uspomena sa Malte.  

„Princ Filip i ja prvi put smo došli da živimo ovde na Malti 1949, godine kada je Komonvelt osnovan“, rekla je kraljica i pozdravila ogromne napretke u slobodi i ljudskim pravima u decenijama koje su usledile. „Ja sam imala privilegiju da budem svedok te transformacije“, rekla je ona.

Komonvelt povezuje više od dva miliona ljudi na pet kontinenata, uključujući velike zemlje kao što su Indija, Australija i Kanada i male ostrvske zemlje kao što su Tonga i Vanuatu.

Francuski predsednik Fransoa Oland na kratko je napustio Francusku da ode na Maltu i pozove vodje Komonvelta da preduzmu akciju za zaustavljanje klimatskih promena na predstojećoj UN konferenciji o klimi koja počinje u ponedeljak u Parizu. Na konferenciji o klimi će prisustvovati oko 150 svetskih lidera. 

Oland je rekao da je čovek svoj najgori neprijatelj kada je reč o terorizmu i o životnoj okolini.

„Mobilišemo se u prilog okoline za planetu“, rekao je Oland i izrazio strahovanje da bi sporazum na samitu u Parizu mogla da blokira mala grupa zemalja.

Oland je takodje pozvao na ujedinjeni front protiv ekstremizma i pozvao britanski parlament da podrži vojnu akciju protiv Islamske države u Siriji.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je rekao danas na Malti da će se na konferenciji o klimi zemlje politiški obavezati da stvore bolje okruženje za planetu Zemlju i njeno stanovništvo.

„Možda je preuranjeno reći šta će se desiti, sve zvezde izgleda da su se poredjale u jednom pravcu. Postoji velika posvećenost ne samo vlada nego i civilnog društva“, rekao je generalni sekretar UN.

Kraljica je došla na Maltu u pratnji supruga princa Filipa, sina princa Čarlsa, prestolonaslednika, i Čarlsove supruge Kamile.

Ona je dugo povezana s Maltom. Izmedju 1949. i 1951. njen suprug  Filip bio je stacioniran na Malti kao oficir kraljevske ratne mornarice i buduća kraljica je tu živela kao supruga vojnika.

Odlazeći generalni sekretar Komonvelta Kamaleš Šarma rekao je da su i Kanada i Australija obećali znatne sume za borbu protiv klimatskih promena. Rekao je da će finansiranje biti obezbedjeno malim državama za tu namenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar