U trendu

Kremlj: Još čekamo razumno objašnjenje od Ankare

Rusija i dalje čeka razumno objašnjenje od zvanične Ankare za obaranje ruskog vojnog aviona iznad tursko-sirijske granice pre dva dana, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„I dalje čekamo na realistično objašnjenje od turske strane“, rekao je Peskov na konferenciji za štampu u Moskvi, a preneo je Rojters.

„Jasno je da će popravljanje ogromne štete po bilateralne odnose između Rusije i Turske predstavljati ekstremno težak zadatak“, dodao je.

Turska je pre dva dana oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Rusko Ministarstvo poljoprivrede je jutros pojačalo kontrolu uvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda iz Turske, ali uprkos tome, Rusija ne razmatra uvođenje sankcija ili embarga na uvoz turske hrane, istakao je Peskov.

„Ne uvodimo embargo. Ova ograničenja su danas uvedena zbog pojačane opasnosti od različitih manifestacija ekstremizma. Naravno da su uvedene dodatne mere kontrole. To je razumljivo, posebno imajući u vidu nepredvidljive postupke Republike Turske“, naveo je Peskov

Portparol Kremlja je naveo i da Rusko-turski samit, zakazan za 15. decembra u Sankt Peterburgu, još nije zvanično otkazan.

„Samit za sada nije otkazan, ali su se pojavila mnoga pitanja vezano za održavanje tog događaja. Međutim, naglašavam da on još nije zvanično otkazan“, rekao je Peskov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar