U trendu

Kremlj ne očekuje brzo obnavljanje odnosa sa SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se normalizacija odnosa Rusije i SAD neće lako odvijati i da će biti potrebno neko vreme.

„Znamo da je nivo naših bilateralnih odnosa daleko od željenog, teško da može da bude gori, dostigao je dno“, rekao je Peskov novinarima.

„Nadamo se da će dijalog biti nastavljen i da će početi proces stavljanja odnosa na konstruktivni put, čak iako će taj proces biti težak i da će zahtevati neko vreme“, kazao je portparol ruskog predsednika.

Kao i novoizabrani američki predsednik Donald Tramp, Kremlj ne voli termin „resetovati“ u kontekstu odnosa Moskve i Vašingtona, ali ruska administracija se nada obnavljanju odnosa na obostranu korist, navodi agencija TASS.

„Što se tiče ‘resetovanja’ odnosa, možda možemo da se dogovorimo s novoizabranim predsednikom. Ova reč je zaista diskreditovana, jer posledice ‘resetovanja’ nisu one koje bismo želeli da vidimo“, kazao je Peskov i dodao da termin nije toliko važan u ovom slučaju, nego da su važni želja i pokazivanje spremnosti za normalizaciju odnosa.

Peskov je podsetio na izjave predsednika Vladimira Putina koji je u nekoliko navrata rekao da je Moskva spremna da sa SAD gradi dobre odnose od obostrane koristi da on „računa na reciprocitet Vašingtona“.

Tramp je ranije izjavio da se zalaže za normalizaciju odnosa Vašingtona i Moskve ali da ne želi da za to koristi reč „resetovanje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.