U trendu

Kritike unutar Komunističke partije Kube

Lideri kubanske vladajuće Komunističke partije nalaze se na udaru neuobičajenih javnih kritika iz sopstvenih redova nekoliko dana nakon istorijske posete američkog predsednika Baraka Obame.

Centralni organ KP Kube list Granma piše da je nezadovoljstvo javnosti „znak demokratije i učešća javnosti, što pripada socijalizmu koji se gradi“.

Kritike medju članovima partije su nakon višemesečnog tinjanja dovele do velikih tenzija, ističe Granma u opširnom članku na naslovnoj strani.

AP ocenjuje da članak nije mnogo doprineo smirivanju velikog broja članova partije, medju kojima pojedini traže da se odloži kongres Komunističke partije zakazan za april, kako bi omogućili javnu debatu o planovima vlade da nastavi tržišno orijentisane reforme Kube.

Članak u listu Granma objavljen je manje od nedelju dana nakon što su stanovnici Kube pozitivno reagovali na Obamin poziv da obe države prekinu hladnoratovski odnos, kao i na veću političku i ekonomsku slobodu u ovoj ostrvskoj državi.

Nepotpisani članak našao se na naslovnoj strani uz odgovor Fidela Kastra Obami, u kojem je bivši kubanski predsednik rekao da „skromno predlaže (američkom predsedniku) da ne pokušava da razvije svoje teorije o kubanskoj politici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.