U trendu

Kriza određuje ciljeve slovačkog predsedavanja EU

Prevazilaženje podela u Evropi biće glavni cilj predsedavanja Slovačke EU, ali će ona konačan program predsedavanja utvrditi u poslednji čas, s ozbirom na predstojeći britanski referendum o članstvu u EU i situaciju sa migrantima.

Bratislava je program predsedavanja EU definisala oko četiri tematska bloka – ekonomija, unutrašnje tržište, migracija i odnosi sa svetom, uključujući trgovinske, naveo je državni sekretar Slovačke za evropske poslove Ivan Korčok, preneo je EurActiv.com.

Slovačka 1. jula preuzima od Holandije šestomesečno predsedavanje EU.

Korčok je rekao da se Slovačka se zalaže za proširenje EU, te smatra da u zaključcima decembarskog samita EU treba da budu jasno navedene zemlje koje su napredovale na putu ka članstvu.

Taj karijerni diplomata, koji je do prošlog leta bio ambasador Slovačke u EU, upozorio je na dve neizvesnosti koje otežavaju predstojeće predsedavanje.

Slovačka će morati da svoj program uskladi sa ishodom referenduma o članstvu Velike Britanije u EU,  23. juna, i, što je još značajnije, sa odlukama Evopskog saveta (samita EU) koje će biti usvojene na sastanku 28-29. juna.

To znači da će Bratislava zapravo imati samo jedan dan za „fino podešavanje“ prioriteta svog predsedavanja.

Ako Velika Britanija odluči da ostane u EU, slovačko predsedavanje će, prema rečima Korčaka, raditi na sprovodjenju paketa koji je Unija ponudila premijeru Dejvidu Kameronu.

U slučaju Bregzita (izlaska Britanije iz EU), slovačko predsedavanje odražavaće stavove sa samita EU. Medjutim, istakao je slovački diplomata, Bratislava se nada da do Bregzita neće doći.

Drugu neizvesnost za slovačko predsedavanje donosi „situacija sa migrantima“, kazao je Korčak izbegavajući da je nazove migrantskom krizom.

Korčok je kazao da će se slovačko predsedavanje upravljati u skladu sa dva glavna principa.

Prvi princip je „pomoć u uklanjanju ili prevazilaženju fragmentacije u Evropi“ kojoj i sama Slovačka doprinosi u slučaju migrantske krize, i samostalno, i kao članica Višegradske grupe.

Drugi vodeći princip slovačkog predsedavanja biće „rezultati za naše gradjane“.

(Opširnije na EurActiv.rs)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar