U trendu

Kurc: Politika dobrodošlice bila je greška

Austrijska vlada planira da do 2019. godine protera 50.000 izbeglica, što ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra realnim i ističe da je „politika dobrodošlice“, bila greška.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“, rekao da je neophodno zaustaviti talas izbeglica, jer je jasno da će mnoge ostati u zemlji.

Što se tiče ograničenja za prihvat izbeglica, koji je vlada ograničila ove godine na 37.500, Kurc poručuje da se ono mora ispoštovati.

„Sve drugo bi preopteretilo našu zemlju. SAD prihvataju samo 10.000 izbeglica, Slovenija svega 1.000. Kod je prošle godine 90.000 izbeglica podnelo zahtev za dobijanje azila.Taj broj zasigurno ne bi mogli ponovo savladati“, uveren je šef austrisjke diplomatije.

U vezi poruke kancelara Vernera Fajmana da kao ministar inostranih poslova treba da ispregovara sporazume o readmisiji, Kurc uzvraća da svi moraju „vući za istom stranom konopca“.

„Nemačka kancelarka Angela Merkel je lično sa marokanskim kraljem i premijerom odgovarajućih zemalja razgovarala o sporazumima o readmisiji“, podsetio je Kurc.

On je izrazio nadu da je kompletna austrijska vlada spoznala da je politika dobrodošlice i želja za prijemom svih izbeglica bila greška.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar