U trendu

Kurc: Pozitivne ocene vode ka otvaranju poglavlja u decembru

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je da je Srbija, u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku, zasluženo dobila veoma pozitivnu ocenu preduzetih reformi i da to treba direktno da vodi otvaranju prvih poglavlja u decembru.

„Srbija je dobila veoma pozitivnu ocenu reformi preduzetih tokom proteklih 12 meseci, što ja verujem da je zasluženo. Vlada sa premijerom (Aleksandrom) Vučićem započela je ambicioznu političku i ekonomsku reformsku agendu, što donosi svoje prve rezultate“, rekao je Kurc za list Danas.

To je, prema njegovim rečima, „više nego dobra osnova – to treba direktno da vodi otvaranju prvih poglavlja u decembru“.

„Austrija snažno podržava takav korak, što bi bilo zasluženo u slučaju Srbije“, rekao je on.

Šef austrijske diplomatije je istakao da se „Srbija pod liderstvom premijera Vučića pokazala kao pouzdan i konstruktivan evropski partner kada je rec o ophodenju prema stotinama hiljada izbeglica koje prolaze kroz vašu zemlju“, i da je to „široko prepoznato u okviru EU“.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Kurc kaže da smo videli napredak u ovoj oblasti koji je kulminirao postizanjem č etiri sporazuma baš uoci Beckog samita o Zapadnom Balkanu, postignutom u avgustu.

„Nadam se da će obe strane održati ovaj tempo i nastaviti da primenjuju sporazume postignute u interesu njihovih naroda. Postoji i dalje mnogo otvorenih pitanja za koja su potrebna rešenja“, naveo je on.

Na pitanje kakvo gleda na kritike koje je Srbija dobila od Evropske komisije kada je rec o slobodi medija i slobodi izražavanja, Kurc je naveo da su „osnovna prava u srcu vrednosti EU i imaju, stoga, važno mesto u procesu pridruživanja“.

„S pozitivne strane, pravni okvir koji se odnosi na osnovna prava ukljucujuci slobodu medija u Srbiji usvojen je. Ono gde su potrebni veći napori jeste na strani koja se odnosi na primenu, odnosno da se obezbede uslovi za puno izražavanje slobode medija i slobode izražavanja“, rekao je on.

Na pitanje koji su ključni zadaci srpskih vlasti u narednim mesecima, šef austrijske diplomatije je odgovorio da je „krucijalno nastaviti sa ambicioznim procesom strukturnih reformi, uključujući fiskalnu konsolidaciju kako bi se pripremio teren za kreiranje radnih mesta i prosperitet“.

„Fokus treba da bude i na nastavku reformi u domenu vladavine prava i postizanje napretka u briselskom dijalogu“, rekao je Kurc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.