U trendu

Lavrov: Na sastanku s Čavušogluom ništa novo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da na sastanku s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom nije čuo ništa novo o obaranju ruskog aviona.

Ruski i turski ministri sastali su se danas na marginama sastanak OEBS-a u Beogradu prvi put od incidenta u kojem je Turska oborila ruski vojni avion. 

„Sastao sam se s ministrom spoljnih poslova Turske na njegov hitan zahtev, ništa novo nismo čuli“, rekao je Lavrov u izjavi novinarima.

Lavrov je rekao da je na sastanku ponovio stav Rusije da je obaranje aviona kriminalan čin koji je protiv svih normi medjunarodnog prava.
 
Povodom optužbi iz Turske da su ruski gradjani umešani u kupovinu nafte od Islamske države, Lavrov je rekao da je čudno što je to navedeno tek pošto je Rusija iznela tvrdnje o ilegalnoj trgovni naftom.

On je rekao da je s američkim državanim seketarom Džonom Kerijem razgovarao o merama za zatvaranje sirijsko-turske granice, kao i tursko-iračke granice.

„To je sve povezano. Predstavili smo naše ideje kako se to može uraditi. Amerikanci razumeju da to treba uraditi i razumeju da su Kurdi saveznici SAD i drugih zemalja“, rekao je Lavrov.

Povodom sankcija Turskoj, on je rekao da obaranje aviona nije moglo da prodje bez odgovora, ali da će se Moskva truditi da te mere ne pogode obične ljude.

Lavrov je rekao i da je Keri naveo da će SAD proučiti izveštaje ruskog ministarstva odbrane o Turskoj i nelegalnoj trgovini naftom.

Ruski ministar je rekao da treba staviti na stranu sve što se ne tiče borbe protiv terorizma, pošto je to glavni neprijatelj svih.

Lavrov je rekao da se završava rad na dokumentu o terorizmu i izrazio nadu da će se u njemu pozicija članica OEBS-a izložiti jasno i nedvosmisleno.

On je rekao da što pre treba napraviti spiskove opozicionih grupa i terorističkih grupa bez čega je nemoguće nastaviti proces. Dodao je nijedna od grupa sirijske opozicije ne sme da dominira u delegaciji u pregovorima s vladom u Damasku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.