U trendu

Lavrov primio lidera Kurda u Turskoj, kritike vlasti u Ankari

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je danas u Moskvi s liderom kurdske Narodne demokratske stranke (HDP) u Turskoj Selahatinom Demirtasom o ruskoj podršci kurdskim grupama koje se bore protiv džihadista iz Islamske države.

„Znamo da se Kurdi iz Iraka i Sirije bore protiv Islamske države i drugih ekstremističkih naoružanih grupa na terenu“, rekao je Lavrov i dodao da je Rusija spremna da aktivno saradjuje sa svima koji se bore protiv džihadista.

Poseta Demirtasa Moskvi izazvala je žestoke kritike turskih vlasti, čiji su odnosi s Rusijom ugroženi nakon što su turske snage krajem novembra oborile ruski avion na granici sa Sairijom.

„Ti ljudi (iz HDP-a) imaju običaj da saradjuju s onima koji su u konfliktu s Turskom“, ocenio je turski premijer Ahmed Davutoglu.

Odnosi Turske i Rusije su znatno pogoršani nakon što su 24. novembra turske snage oborile ruski bombarder na granici sa Sirijom.

Rusija je posle toga uvela niz ekonomskih sankcija Turskoj, dok je Ankara odbila da se izvini za taj incident u kojem je jedan pilot ubijen, a drugog su spasile sirijske snage.

HDP je ranije najavio da planira 2016. godine da otvori kancelariju u Moskvi i u nekoliko evropskih gradova. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.