U trendu

Lavrov: SAD optuÅžuju Moskvu, a bombardovale su Jugoslaviju

Sjedinjene Američke DrÅžave čak javno vređaju Rusiju optuÅžujući je za ratne zločine u Siriji uprkos činjenici da su bombardovale civilne ciljeve u bivÅĄoj Jugoslaviji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za televiziju „Rosija 1“, javlja danas TAS S.

Lavrov je to rekao u intervjuu za dokumentarni film pod naslovom „Doneo sam odluku. Jevgenij Primakov“.

„Kada je najveći patriota u svojoj zemlji, političar s velikim iskustvom, vaÅžan drÅžavni zvaničnik, osoba snaÅžne intuicije koja poseduje enciklopedijsko obrazovanje i razumevanje različitih procesa, saznao da su SAD odlučile da počnu bombardovanje SR Jugoslavije, smatrao je da nema smisla da nastavi sa uobičajenim aktivnostima i odleti kod američkog potpredsednika Alberta Gora na vaÅžne, ali ipak rutinske razgovore“, rekao je Lavrov.

Taj zaokret, prema njegovim rečima, „postao je podsetnik da Rusija ne moÅže da u svetu ima drugu misiju sem misiju odbrane istine i da to radi zajedno sa drugim silama, ali svakako ostvarujući ravnopravne odnose i dogovore od uzajamne koristi“.

„Agresija na Jugoslaviju je svakako bila agresija. To je, inače, bio prvi oruÅžani napad u Evropi na jednu suverenu drÅžavu posle 1945. godine“, istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ako sada o tome govorimo, imajući u vidu ono ÅĄto se događa u vezi sa Sirijom, zapadni partneri Rusije, na prvom mestu Amerikanci, ali i Britanici, u svojoj histeriji upućuju javne uvrede koristeći reči kao ÅĄto su „varvarstvo“ i „ratni zločini“.

„Podsetiću da je agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju bila povezana s napadima na ogroman broj civilnih ciljeva, kao ÅĄto su srpska televizija, mostovi kojima su putovali civilni putnički vozovi i joÅĄ mnogi. Hiljade ubijenih, od kojih nekoliko stotina dece, 250.000 izbeglica niko se od tada nije setio“, rekao je ÅĄef ruske diplomatije.

Kako je istakao, da Rusija, posredstvom Primakova, nije reagovala onako kako je on reagovao na to grubo krÅĄenje međunarodnog prava, onda Rusija verovatno to dugo ne bi mogla sebi da oprosti, i njena istorija bi sadrÅžala joÅĄ jednu neprijatnu stranicu.

„On (Primakov) je to uradio na takav način da je Rusija pokazala svoj karakter i usvojila jedini ispravan stav u tom trenutku“, rekao je Lavrov.

Primakov je bio premijer Rusije od 1998. do 1999, a u svojoj karijeri je bio i ministar spoljnih poslova, predsednik Vrhovnog Saveta Sovjetskog Saveza i ÅĄef obaveÅĄtajne sluÅžbe, podseća Tas s.

On je 24. marta 1999. godine poleteo avionom u zvaničnu posetu VaÅĄingtonu, ali je, u trenutku kada je leteo iznad Atlantskog okeana, saznao da je NATO počeo da bombarduje tadaÅĄnju Jugoslaviju.

Tada je Primakov odlučio da otkaÅže posetu i naloÅžio da se avion preusmeri i vrati u Moskvu, u manevru koji je nazvan „Petlja Primakova“, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.