U trendu

Lavrov stigao u Beč za pregovore o Iranu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je večeras u Beč da se pridruži razgovorima svetskih sila sa Iranom oko iranskog nuklearnog programa, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Ministar Lavrov stigao je u Austriju za pregovore o Iranu u Beču, koji su predviđeni za sutra“, navelo je ministarstvo na svom Tviter nalogu.

U Beču se pregovori za postizanje konačnog rešenja o iranskom nuklearnom programu vode već devet dana, a šefovi diplomatija uključenih zemalja su u međuvremenu dolazili i odlazili. Američki državni sekretar Džon Keri, koji je u Beču, rekao je danas da su sada pregovori u takvoj fazi da mogu da krenu u oba pravca – ka postizanju sporazuma i ka neuspehu.

Pregovori Irana i stranih sila, takozvane grupe pet plus jedan (SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska i Nemačka) traju godinama ali su ozbiljno počeli u septembru 2013. Istorijski konačni sporazum je trebalo da se postigne do 30. juna ali je rok produžen do 7. jula.

Cilj pregovora je da se garantuje da je iranski nuklearni program mirnodopski, a zauzvrat bi Iran dobio ukidanje međunarodnih sankcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.