U trendu

Lavrov veruje da Tramp neće ponoviti Obamine greške

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija u odnosima sa SAD želi „novi početak“ s novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom.

„Verujemo da nova američka administracija neće ponoviti greške odlazećeg predsednika Baraka Obame, koji je svesno uništio odnose Moskve i Vašingtona“, rekao je Lavrov u intervjuu za italijanski dnevni list „Korijere dela sera“ (Corriere della Sera).

On je dodao da je Rusija pozitivno reagovala na Trampovu volju da saradjuje sa Moskvom koju je iskazivao tokom izborne kampanje i da je spremna za „iskren i pragmatičan dijalog“ sa SAD o svim bilateralnim i globalnim pitanjima.

Govoreći o vojnim manevrima Rusije na granici sa baltičkim državama i Poljskom, članicama NATO-a, Lavrov je rekao da je to odgovor na „vojno-politički pritisak“ koji Zapad vrši na Moskvu i „odgovarajuća mera odbrane nacionalne bezbednosti Rusije“.

Lavrov će sutra u Rimu, zajedno sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, učestvovati na forumu o bezbednosti, demokratiji i migracijama u mediteranskim zemljama.

Predvidjeno je da se Lavrov i Keri sastanu na marginama foruma, ali to nije zvanično potvrdjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.