U trendu

Lekari bez granica odbijaju pomoć EU zbog njene politike prema migrantima

Organizacija Lekari bez granice (MSF) objavila je danas da više neće prihvatati sredstava Evropske unije i njenih članica iz protesta zbog njihove politike prema migrantima koju je nazvala sramnom.

„Ova odluka stupa na snagu odmah i odnosi se na sve projekte MSF-a širom sveta“, navela je ova organizacija na konferenciji za štampu u Briselu.

Ova nevladina organizacija posebno kritikuje sporazum postignut u martu izmedju EU i Ankare koji predvidja vraćanje svih svih migranata koji u Grčku signu iz Turske, uključujući i one koji traže azil. 

Po oceni Lekara bez granica, cilj politike EU je da „potisne ljude i njihove patnje daleko od evropskih obala“.

„Na grčkim ostrvima više od 8.000 ljudi, uključujući stotine maloletnika bez pratnje, ostalo je blokirano što je direktna posledica tog dogovora. Oni žive u užasnim uslovima u prenatrpanim kampovima, nekad mesecima“, navela je ova organizacija.

Žerom Oberet, generalni sekretar te organizacije rekao je da Lekari bez granica mesecima ukazuju „na sramotan odgovor Evrope“ koji je više usmeren na odvraćanje, nego na pomoć i zaštitu ljudi kojima je ona potrebna.

Po njegovim rečima, sporazum EU-Turska ide i dalje odtoga, ugrožavajući sam koncept izbeglice i zaštitu koja je takvom licu potrebna.

Aktivnosti MSF-a se finansiraju 92 odsto iz privatnih donacija, navela je ta nevladina organizacija. U 2015. godini od institucija EU dobijeno je 19 miliona evra, a od njenih zemalja članica 37 miliona evra, prema navodima te organizacije.

Prošle godine je ova organizacija od EU dobila ukupno oko 46 miliona evra, oko osam odsto od svog ukupnog budžeta.

Ta gupa namerava da nastavi da radi u Grčkoj i Turskoj, za šta će novac tražiti iz drugih izvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.